Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методи оцінки якості продукції

Кількісне значення показників якості продукції визначається методами:

- експериментальним, який базується на застосуванні технічних засобів і дає можливість оцінити найбільш об'єктивно якість продукції;

- органолептичним, таким, що дозволяє визначити якість продукції за допомогою органів чуття за 5-бальною системою;

- соціологічним, який ґрунтується на використанні даних обліку і аналізу споживачів продукції;

- експертних оцінок, що базується на кількісних оцінках фахівцями даних видів продукції.

У ряді галузей якість продукції оцінюється по сортах за допомогою коефіцієнта сортності:

(11.2)

 

Таблиця 11.1

Приклад розрахунку коефіцієнта сортності

Виріб Сорт План Факт Коеф. перерах. Коеф. сортності
К-ть, шт Пит. вага % К-ть, шт Пит. вага % план Гр.4/гр.7 факт Гр.6/гр.7
А І 1,0 0,9 0,92
ІІ 0,9 0,045 0,027
ІІІ 0,85 0,0245 0,0425
Разом х х 0,9875 0,9895

 

ЦІ = 10 000 грн.;

ЦІІ = 9000 грн.;

ЦІІІ = 8500 грн.

Продукція за ступенем придатності ділиться на придатну і брак. Бракомназивається продукція, що випущена з дефектами і не відповідає вимогам Гостів, технічним умовам і договорам. Брак підрозділяється на поправний (той, який можна виправити і це економічно вигідно) і непоправний (той, який виправити або технічно неможливо, або економічно недоцільно).

Економія від зниження відсотка бракованих виробів розраховується за формулою:

(11.3)

Б0, Б1 – втрати від браку відповідно до та після впровадження заходів щодо зниження браку, в %.

Планування якості продукції здійснюється в розділі «Технічний розвиток і організація виробництва» річного плану підприємства, а саме в підрозділі «Створення, освоєння, новою і підвищення якості продукції, що випускається», за такими напрямами:

- створення нових видів продукції;

- освоєння нових видів продукції;

- модернізація продукції, що випускається;

- підготовка продукції до стандартизації, сертифікації, ліцензування;

- розробка і впровадження нових прогресивних стандартів і технічних умов;

- зняття з виробництва застарілих видів продукції.

 


Читайте також:

  1. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  2. Агрегативна стійкість, коагуляція суспензій. Методи отримання.
  3. Адаптовані й специфічні методи дослідження у журналістикознавстві
  4. Адміністративні (прямі) методи регулювання.
  5. Адміністративні методи - це сукупність прийомів, впливів, заснованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  6. Адміністративні методи управління
  7. Адміністративні, економічні й інституційні методи.
  8. Адміністративно-правові (організаційно-адміністративні) методи мотивації
  9. Адміністративно-правові методи забезпечення економічного механізму управління охороною довкілля
  10. Аерометоди
  11. Активні групові методи
  12. Алгоритм розробки методичних основ бюджетування




Переглядів: 435

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Оцінка якості продукції | Стандартизація і сертифікація продукції

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.