Кількісне значення показників якості продукції визначається методами:
- експериментальним, який базується на застосуванні технічних засобів і дає можливість оцінити найбільш об'єктивно якість продукції;
- органолептичним, таким, що дозволяє визначити якість продукції за допомогою органів чуття за 5-бальною системою;
- соціологічним, який ґрунтується на використанні даних обліку і аналізу споживачів продукції;
- експертних оцінок, що базується на кількісних оцінках фахівцями даних видів продукції.
У ряді галузей якість продукції оцінюється по сортах за допомогою коефіцієнта сортності:
(11.2)
Таблиця 11.1
Приклад розрахунку коефіцієнта сортності
Виріб
Сорт
План
Факт
Коеф. перерах.
Коеф. сортності
К-ть, шт
Пит. вага %
К-ть, шт
Пит. вага %
план
Гр.4/гр.7
факт Гр.6/гр.7
А
І
1,0
0,9
0,92
ІІ
0,9
0,045
0,027
ІІІ
0,85
0,0245
0,0425
Разом
х
х
0,9875
0,9895
ЦІ = 10 000 грн.;
ЦІІ = 9000 грн.;
ЦІІІ = 8500 грн.
Продукція за ступенем придатності ділиться на придатну і брак. Бракомназивається продукція, що випущена з дефектами і не відповідає вимогам Гостів, технічним умовам і договорам. Брак підрозділяється на поправний (той, який можна виправити і це економічно вигідно) і непоправний (той, який виправити або технічно неможливо, або економічно недоцільно).
Економія від зниження відсотка бракованих виробів розраховується за формулою:
(11.3)
Б0, Б1 – втрати від браку відповідно до та після впровадження заходів щодо зниження браку, в %.
Планування якості продукції здійснюється в розділі «Технічний розвиток і організація виробництва» річного плану підприємства, а саме в підрозділі «Створення, освоєння, новою і підвищення якості продукції, що випускається», за такими напрямами:
- створення нових видів продукції;
- освоєння нових видів продукції;
- модернізація продукції, що випускається;
- підготовка продукції до стандартизації, сертифікації, ліцензування;
- розробка і впровадження нових прогресивних стандартів і технічних умов;
- зняття з виробництва застарілих видів продукції.