МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||
КЛАСИФІКАЦІЯ ТА СУТНІСТЬ МЕТОДІВ ВИЗНАЧЕННЯ МАСОВОЇ ЧАСТКИ ЖИРУ В ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ1. Метод Сокслета -метод базується на вилученні жиру з продукту ефіром, видалення ефіру і зважування сирого жиру. Жир вилучають з наважки в апараті Сокслета шляхом багаторазового екстрагування. Апарат складається з екстрактора, холодильника і перегонно-приймальної колби. Всі частини щільно сполучені між собою. Екстрактор являє собою циліндричну посудину з прилаштованими двома боковими трубками. Одна, більшого діаметру, служить для відведення ефірної пари в холодильник, а друга є сифоном для відведення екстрагенту з розчиненим жиром із екстрактора. Важливе значення має чистота розчинника (якщо він з домішками, в жир переходять речовини, що не відносяться до складу ефірів). Перед використанням розчинник очищують від води та спирту. Переваги: метод самий точний, використовується для перевірки інших методів. Недоліки: громіздкий і тривалий. 2. Екстракційний метод з попереднім гідролізом наважки– базується на вилученні жиру розчинником з попередньо гідролізованої наважки і визначенні масової частки жиру шляхом зважування після видалення розчинника з певної кількості отриманого розчину. Кислота – 1,5 % НСІ або 5 % H2SO4, розчинник – хлороформ (його густина більша за воду). При кип’ятінні вуглеводи та білки, що огортають жир, частково гідролізуються, стінки втрачають щільність і за рахунок цього полегшується і прискорюється екстракція жиру розчинником. Результат розраховують з точністю до 0,1 %, як середнє арифметичне двох визначень, розбіжність між якими не повинна перевищувати 0,5 % в одній лабораторії. Передбачений стандартом для хлібобулочних і здобних виробів. Метод менш точний ніж попередній, але має достатню точність і відтворюваність результатів, тому використовується для виробничих і арбітражних аналізів. Переваги– точність методу. Недоліки:тривалий,громіздкий. 3. Прискорений екстракційно-ваговий метод – базується на зневодненні зразка продукту шляхом оброблення безводним карбонатом натрію (Na2CO3), екстракції жиру інтенсивним розтиранням у спеціальній ступці-ексикаторі в органічному розчиннику (хлороформ) і зважуванні жиру після виділення розчинника певного об’єму. Переваги– швидкий. Недоліки – застосування шкідливого розчинника. 4. Рефрактометричний метод (прискорений).Метод ґрунтується на визначенні показника заломлення розчину жиру в розчиннику з високим показником заломлення. Частка жиру в наважці продукту визначається за різницею коефіцієнтів заломлення розчинника і жиру в розчиннику. Показник заломлення розчину жиру нижчий ніж показник заломлення розчинника. Для проведення аналізу використовують рефрактометри з граничним коефіцієнтом заломлення жиру 1,7 будь-якої системи, які призначені для визначення вмісту жиру. Для визначення жиру береться розчинник з високим показником заломлення і високою температурою кипіння (щоб не випаровувався під час аналізу). Такими розчинниками є α-монобромнафталін (пр=1,66) та α-монохлорнафталін. Жири мають показники заломлення від 1,46 до 1,48 в залежності від виду жиру. Попередньо визначають коефіцієнт заломлення розчинника при температурі 20 °С, наносячи 1-2 краплі на призму рефрактометра. Показник заломлення і густина жиру приймаються по таблиці. Розбіжність між двома паралельними визначеннями не більше 0,5%. Даний метод передбачений стандартом для хлібобулочних і здобних виробів. Переваги–швидкий (експресний). Недоліки: невисока точність, використання шкідливого розчинника. 5. Бутирометричний метод.Найширше застосовують стандартний кислотний метод визначення жиру в молоці, що ґрунтується на вилученні жиру з молока концентрованою сірчаною кислотою та ізоаміловим спиртом у вигляді суцільного шару, об'єм якого вимірюють у градуйованій частині жироміра. Для вилучення жиру слід зруйнувати адсорбційні оболонки навкруги жирових кульок. У разі внесення сірчаної кислоти казеїн кальцію переходить у розчинну комплексну сполуку казеїну з сірчаною кислотою за рівнянням: Ізоаміловий спирт зменшує поверхневий натяг жирових кульок і прискорює видалення мікропротеїнових оболонок. Відбувається реакція ізоамілового спирту з кислотою, утворюється складний ефір, розчинний у сірчаній кислоті. 2С5Н11ОН + Н2SО4 = (С5Н11О)2SO2 + 2H2O (4-8) Показання жироміра відповідають масовій частці жиру в молоці у відсотках. Відлік проводять з точністю до 0,1 %. Відхилення між паралельними визначеннями не мають перевищувати 0,1 %. Масову частку жиру в молоці, молочних продуктах та кондитерських виробах визначають за допомогою приладу бутирометра. Це скляна посудина з дуже вузькою шийкою. Спочатку у бутирометр вносять сірчану кислоту (конц. 60–70%), піпеткою обережно додають молоко та ізоаміловий спирт. Закривають резиновим корком і кілька раз перевертають до повного розчинення твердих частинок. Бутирометр ставлять на водяну баню з температурою 65–70 °С на 5 хв. При цьому проходить розклад продукту і виділяється вільний жир. Кращому розшаруванню сприяє додавання ізоамілового ефіру, який забезпечує зменшення поверхневого натягу. Для доброго розшарування бутирометр ставиться в центрифугу на 5–10 хв. Потім витримується на водяній бані ще 5 хв і по шкалі бутирометра визначають об’єм жиру. Шкала градуйована у % жиру. Переваги – швидкий. Недолік – велика похибка, застосування кислоти високої концентрації. Читайте також:
|
|||||||||||
|