Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Шлюзові камери, визначення потреб води на шлюзування

На річках із гідровузлами вода витрачається не тільки для того, щоб підтримувати потрібні судноплавні глибини, а й на шлюзування. Необхідний для цього добовий об'єм води визначається розмірами шлюзових камер і числом шлюзувань за добу. Проте вода, що втрачається на шлюзування суден, складає лише незначну частку об'єму водосховищ. При цьому слід враховувати, що вода, яка йде на шлюзування, за наявності каскаду водосховищ переходить із верхніх водосховищ у нижні та втрачається тільки після самого нижнього в каскаді гідровузла.

Водний транспорт належить до водокористувачів, які не висувають вимог до якості води. У разі неправильного використання транспортних засобів водний транспорт може забруднювати воду через скидання відходів. Для розвитку водного транспорту необхідні міжбасейнові сполучення, спорудження судноплавних каналів і накопичення запасів води, яка витрачається в основному на живлення каналів і шлюзування.

За наявності греблі, що перегороджує річку, шлюзування суден здійснюється через одно-, дво-, багатокамерні та шахтні шлюзи.

Розрахунок шлюзування полягає у визначенні тривалості наповнення чи скиду води зі шлюзу, його габаритів та кількості води, яка витрачається для шлюзування.

Час наповнення чи спорожнення шлюзової камери розраховують за формулою:

,

де відповідно довжина, ширина і глибина шлюзу, м.

Довжину шлюзу визначають за формулою:

, м.

Ширину шлюзу – за такою формулою:

, м;

де і – найбільша довжина і ширина розрахункового судна, плота чи групи суден;

– запас по довжині камери і між суднами в групі:

, м

– запас по ширині камери.

, м (але не менше 0,4 м).

Глибина води в шлюзі:

,

де – максимальна глибина осадки судна, м,

, (але не м).

На судноплавних річках найпоширеніші шлюзові камери розміром 290 30 та 150 18 м при Н=3,0-3,5 м, хв.

Потреба у воді при шлюзуванні складається із об'єму води в шлюзі та об'єму води на фільтрацію і випаровування. Об'єм води в шлюзі визначається об'ємом і числом використаних зливних призм за навігаційний період.

Об'єм зливної призми шлюзу визначається як:

.

Добовий об'єм води на шлюзування у найбільш напружений період становитиме:

, м3,

де – кількість шлюзувань за добу;

– кількість зустрічних шлюзувань, яке звичайно приймають для однокамерних шлюзів:

.

Об’єм води, що використовується на шлюзування за навігаційний період (Тнав), дорівнюватиме:

, м3,

де Тнав – період навігації, діб;

Тск – період скиду паводкових вод, діб;

– коефіцієнт нерівномірності шлюзування.

Втрату води на фільтрацію через затвори вираховують за формулою:

,

де – величина питомої фільтрації води через ущільнення, приймають 1,5-3,0 л/с на 1 пог. м залежно від напору на споруду;

– повна довжина ущільнень по периметру затворів нижньої частини голови шлюзу, м.

Отже, об’єм води на шлюзування за навігаційний період визначатиметься як:

.

 


Читайте також:

  1. I визначення впливу окремих факторів
  2. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  3. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  4. Ocнoвнi визначення здоров'я
  5. S Визначення оптимального темпу роботи з урахуванням динаміки наростання втоми.
  6. V Потреби та мотиви стимулюють пізнання себе та прагнення до саморозвитку.
  7. Алгебраїчний спосіб визначення точки беззбитковості
  8. Алгоритм побудови калібрувального графіка для визначення загального білка сироватки крові
  9. Алгоритм побудови калібрувального графіка для визначення загального білка сироватки крові
  10. Аналіз існуючих виробів та визначення завдань проекту
  11. Аналіз потреб споживачів та аналіз конкурентів у процесі маркетингового дослідження
  12. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні




Переглядів: 496

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Характеристики водних шляхів | Лісосплав та його види

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.