Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Б) Система Раккера.

1) Перший крок у ході застосування системи Раккера полягає в бухгалтерському аналізі, необхідному для визначення індексу вартості чистої продукції фірми.

 

Чиста продукція (додана вартість) = ринкова вартість виробленої продукції - вартість сировини, матеріалів і послуг, спожитих під час виробництва.

Додана до продукту вартість приймається як міра продуктивності. Ця величина залежить від багатьох факторів, наприклад від вартості матеріалів, а також циклічних і сезонних факторів. І з зазначеної причини величина чистої продукції, уживаної під час розрахунків за системою Раккера, є середньою запопередні 3-7 років. Тим самим забезпечується ефект зглад­жування і послідовна оцінка чистої продукції.

1) Наступний крок - обчислення «норми Раккера». Це частка чистої продукції, виплачувана робітникам у вигляді заробітні плати. Фактично вона є чистою продукцією на кожну одиниці заробітної плати. Використовувана норма повинна бути середньою за ряд років. Її стабільність у часі виправдовує таке її використання.

 

Норма Раккера = (Сукупні витрати на робочу силу / Вартість чистої продукції) * 100%

 

Розрахунок премії подібний з її обчисленням у рамках системи Скенлона, але він більш складний, у зв'язку з використанням показника чистої продукції. Вартість продукції розрахована аналогічно - з урахуванням поправки на повернення, надбавки і знижки, а також на зміну запасів. Для одержання чистої продукції з вартості продукції віднімають витрати, пов'язані з матеріалами й іншими, що не належать до робочої сили, витратами, включаючи послуги ззовні. Для одержання припустимих витрат на робочу силу норму Раккера співвідносять з чистою продукцією. Починаючи з цього моменту, розрахунки знову такі ж, як у системі Скенлона, за винятком частки компанії. Цю премію розподіляють між компанією і працівниками, звичайно в співвідношенні 50:50 відповідно.

в) Система „Імпрошейр”.

Система «Імпрошейр» відрізняється від інших систем розподілу прибутку в декількох аспектах. 1) Вигоди від підвищення продуктивності вимірюють не в грошових одиницях, а в робочих годинах. 2) Використовують нормо-години і базисні коефіцієнті продуктивності. 3) Для контролю нормативів часу використовують - принципи «стелі» і «викупу» норми.

Приклад розрахунків:

1) Розрахунок премій у рамках системи «Імпрошейр» починають з нормо-годин. Це нормативний час, необхідний для виробництва одиниці продукції. У нього входять непродуктивні роботи (простій, переміщення матеріалів і т.д.). Його обчислюють за наступною формулою:

 

Нормативний час = Сумарні витрати часу / Вироб­лена кількість продукції у натуральних одиницях

 

Для кожного виду продукції є норматив часу. Використовують для обчислення сумарних трудовитрат за нормою. Ця величина є нормативними трудовитратами за даного обсягу продукції, тобто добуток питомої норми на число зроблених одиниць. Під час випуску декількох видів продукції ці добутки підсумовують і одержують сумарні нормативні трудовитрати.

2) Базисний коефіцієнт продуктивності (БКП) обчислюють шляхом розподілу відпрацьованих людино-годин, включаючи допоміжні роботи, на сумарні нормативні трудовитрати. Він є базисною мірою загальних трудовитрат на виробництво одиниці продукції. Базисний коефіцієнт можна виразити так:

 

БКП = Сума усі х трудовитрат, виробничих і допоміжних / Сумарні нормо-години

3) Важливою особливістю системи «Імпрошейр» є встановлення «стелі» продуктивності 30% зверх норми. Постійне перевищення «стелі» продуктивності веде до перегляду норм часу, але це не є де стимулятором для робітників, так як компанія робить «викуп» норми у вигляді єдино разових виплат робітникам.

Якщо перевищення більше, ніж 30%, то години, які зекономили зверх 30%, відкладають на майбутній час для використання у тих випадках, коли приріст продуктивності менше 30% «стелі» [2].

 


Читайте також:

  1. Active-HDL як сучасна система автоматизованого проектування ВІС.
  2. D. СОЦИОИДЕОЛОГИЧЕСКАЯ СИСТЕМА ВЕЩЕЙ И ПОТРЕБЛЕНИЯ
  3. II. Бреттон-Вудська система (створена в 1944 р.)
  4. III. центральная нервная система
  5. ISO9000. Як працює система управління якістю
  6. IV. Система зв’язків всередині центральної нервової системи
  7. IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ВИВЧЕНОГО
  8. The educational system of Great Britain (Система освіти Великобританії)
  9. V. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ
  10. V. Систематизація і узагальнення нових знань, умінь і навичок
  11. V. Узагальнення та систематизація знань учнів.
  12. V. Узагальнення та систематизація знань учнів.




Переглядів: 610

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Участь співробітників у прибутках: система Скенлона, Раккера, Імпрошейр. | Тема 7. Контролювання як загальна функція менеджменту.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.