МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||
АБОРАТОРНА РОБОТА №5ТЕМА: ВИЗНАЧЕННЯ ЗАСМІЧЕНОСТІ ЗЕРНА (Гост 135864 – 83)
Завдання 1. Ознайомитись з показником засміченості зерна. Завдання 2. Класифікація домішок. Завдання 3.Ознайомитись з методикою визначення засміченості зерна. Завдання 4. Провести визначення засміченості зерна різних культур. Завдання 5.Ознайомитись з розрахунками на зерно, яке має відхилення від базисних норм засміченості.
Матеріали і обладнання: Зразки зерна, розбірні дошки, ваги, бюкси для зважування, набір сит для визначення засміченості зерна пшениці, жита, кукурудзи, рису, зразки елементів шкідливої домішки, бур’янів.
1. Показники засміченості зерна Кількість домішок , виявлених у партії зерна продовольчого, фуражного і технічного призначення, виражено в відсотках від її ваги, називається засміченістю. Домішки бувають рослинного, тваринного і мінерального походження. У зв’язку з цим виникає потреба вивчати склад домішок, класифікувати і нормувати вміст їх за видами. Засміченість є обов’язковим показником якості, що визначається на всіх етапах хлібообороту. 2. Класифікація домішок В основу класифікації домішок у товарному зерні покладено один принцип – ступінь впливу певного виду домішки на вихід і якість вироблюваних продуктів, а в фуражному зерні – вплив домішки на кормову цінність. Домішки поділяються на дві групи: смітну і зернову. Смітні домішки понижують стійкість зерна при зберіганні. По своєму походженню смітна домішка різноманітна. До неї відносяться: 1) дрібне сміття, яке проходить через сито діаметром отворів 1,0-1,5 см (для різних культур); 2) камінці, грудочки, мінеральні домішки грунту, якщо ця домішка попадає в продукти переробки, то вона обумовлює хрускіт борошна, круп, хліба; 3) органічну домішку: полову, остюки, частини рослин; 4) смітне насіння всіх дикоростучих і культурних рослин, не зарахованих до основного зерна, зернової і шкідливої домішок. До цієї фракції у пшениці і житі зараховують зерно вівса, гречки, проса, насіння всіх бобових. При очищені зерна на елеваторах, млинах або інших підприємствах ці домішки видаляють і використовують на відповідні потреби. 5) зіпсовані зерна – зерна загнилі, запліснявілі, обвуглілі при сушінні, погризені шкідниками та ін. у таких зерен повністю знецінений ендосперм і можуть міститися речовини з неприємним запахом і смаком, їх зараховують до смітної домішки. Зовнішньою ознакою зіпсованості зерна є змінений колір оболонок, який найчастіше буває бурим, буро-коричневим, або темно-коричневим; 6) шкідливу домішку – склероції ріжків, мішечки і спори твердої сажки, гали пшеничної нематоди (вугриції): насіння деяких рослин з родини злакових (пажитниця п’янка), бобових – в'язіль барвистий, софора товстоплідна і китниковидна, мишатник, складноцвітих – гірчак рожевий, і шорстколистих – геліотроп опушеноплідний та триходесма інканум або сива. Зернова домішка – складається із зерен основної культури, які мають певні дефекти, але зберігають в досить доброякісному стані органічні речовини ендосперму та сім’ядолей. Фракції зернових домішок поділяють на три групи: 1) зерна основної культури з зміненим хімічним складом і деякими відхиленнями в структурі ендосперму і оболонок, які затруднюють переробку зерна: пророслі, морозобійні, пошкоджені при сушінні, зелені, сильно недорозвинені – щуплі; 2) биті і з’їдені зерна основної культури, якщо залишилось менше половини зерна; 3) зерна інших культур, які можуть бути використані по цільовому призначенню основного зерна. Наприклад, у пшениці зараховують жито і ячмінь, у партіях жита – ячмінь, в олійних (олійна домішка) – насіння багатьох інших олійних культур.
3. Методика визначення засміченості зерна Засміченість партії зерна визначають дослідженням наважки з наступним розбиранням її на групи і фракції домішок. При визначенні засміченості із середнього зразка попередньо виділяють великі домішки (солому, колоски, грудочки землі, камінчики) шляхом просіювання його на ситі з отворами діаметром 6 мм. Виділені фракції великих домішок зважують і виражають у відсотках. Далі із середнього зразка виділяють наважку для аналізу на засміченість. Наважка залежить від крупності зерна основної культури. Так, для пшениці, жита, ячменю, вівса, гречки, рису, сорго, сочевиці і дрібнонасінної вики вона становить 50 г, проса – 25 г, кукурудзи, гороху, квасолі, чини, нуту і сої – 100 г, кормових бобів і сочевиці великонасінної – 200 г, а для насіння маку – тільки 2 г. При визначенні вмісту домішок, виділену для аналізу наважку просіюють на протязі 3 хв. через сито з круглими отворами діаметром 1 мм для відділення мілкого сміття, яке відноситься до смітної домішки. Просіяну наважку зерна розбирають вручну на розбірній дошці за допомогою шпателя на основну культуру і домішки. Розібрану масу окремо зважують і виражають в відсотках до взятої наважки.
Дані аналізу записують в таблицю 1.
Допускається в партії зерна вміст смітної домішки : по обмежувальних кондиціях – 5% ; по базисних кондиціях - 1 %. Вміст зернової домішки : по обмежувальних кондиціях – 15 %; по базисних кондиціях - 3 %.
5. Розрахунок за зерно, яке має відхилення від базисних норм засміченості При вмісті смітної домішки (тобто всіх її фракцій у цілому ) вище базисної норми до партії зерна, роблять знижку з фізичної ваги за кожний процент смітної домішки – 1 % фізичної ваги. Надбавка за кожну 0,1 % смітної домішки нижче базисної – 0,1 % до маси. При здачі засміченого зерна знімається плата за очистку в розмірі 0,3 % за кожний процент засміченості вище базисного. За кожний відсоток зернової домішки вище базисної проводиться скидка з ціни - 0,1 %, а за кожний 0,1 % шкідливої домішки проводиться скидка 0,3 % з ціни.
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 6 ТЕМА: ВИЗНАЧЕННЯ НАТУРНОЇ МАСИ ЗЕРНА
Читайте також:
|
|||||||||||||||
|