Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Придбання товарів і тари на умовах попередньої оплати

Таблиця 7

ПЛАН

1. Завдання та особливості бухгалтерського обліку товарів, тари і това­рообороту.

2. Формування облікових цін на товарні запаси. Організація контролю за цінами.

3. Первинні документи з надходження товарних запасів і тари.

4. Облік надходження товарів і тари на підприємства роздрібної торгівлі.

 

 

Торговельна діяльність — це ініціативна, самостійна діяльність юридичних осіб і громадян щодо здійснення купівлі та продажу товарів народного споживання з метою отримання прибутку.

Торговельна діяльність в Україні регулюється Законами України "Про підприємництво", "Про захист прав споживачів", "Про підприємства в Україні", "Про споживчу кооперацію", "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про забезпечення санітарного та економічного благополуччя населення", "Про лікарські засоби", "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", іншими законодавчими актами.

Споживча кооперація здійснює торговельну діяльність, а в окремих випадках, передбачених законодавчими актами, за умови наявності у підприємств ліцензії на торгівлю окремими видами товарів.

Роздрібна торгівля є кінцевою ланкою в процесі обігу товарів від виробника до споживача. Вибуття товарів із сфери обігу до споживача здійснюється за допомогою актів купівлі-продажу. Такий продаж складає основний економічний зміст роздрібного товарообороту.

Роздрібний товарооборот — це виручка від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів (як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, банківські платіжні картки) через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану торгову мережу (магазини, аптеки, палатки, кіоски, автозаправні станції, розвізну і розносну мережу) і мережу ресторанного господарства (їдальні, кафе, ресторани тощо) усіма діючими підприємствами незалежно від відомчої підпорядкованості, форм власності і господарювання, а також виручка, одержана через касу неторгових підприємств, організацій установ від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів для особистого споживання за готівку або при наявності заяви працівника на відпуск товару в рахунок оплати праці.

Вартість скляного посуду, що має заставну ціну, проданого з товаром (з-під алкогольних і безалкогольних напоїв, молочних продуктів та інших товарів), в роздрібний товарооборот не включається.

Роздрібний товарооборот визначається у цінах фактичної реалізації за моментом відпуску товарів покупцеві, незалежно від часу сплати грошей, включаючи продаж товарів, які надійшли підприємству (об’єкту) торгівлі у межах договорів комісії (консигнації).

За своєю складом роздрібний товарооборот включає:

- товарооборот роздрібної торгівлі;

- товарооборот ресторанного господарства;

- товарооборот – дрібний гурт (відпуск за безготівковим розрахунком);

- товарооборот з продажу сільгосппродукції населенню за договірними цінами.

Господарюючі суб’єкти споживчої кооперації для зайняття торговельною діяльністю можуть мати у сфері роздрібної торгівлі:

1) магазини - стаціонарні пункти роздрібного продажу товарів;

2) палатки, кіоски, які займають окремі приміщення, але не мають торговельного залу для покупців - дрібнороздрібна мережа;

3) тривалий час діючі спеціально обладнані різні пристосування для дрібної торгівлі: автомагазини, інша пересувна мережа.

Перед бухгалтерським обліком торговельної діяльності стоять завдання:

а) якісне, достовірне і повне інформаційне забезпечення управлінців різних рівнів щодо руху і наявності товарних запасів у роздрібній мережі;

б) забезпечення оперативного контролю за зберіганням кооперативної власності;

в) своєчасне інформування і контроль за виконанням плану роздрібного товарообороту за його видами;

г) сприяння швидкому впровадженню прогресивних форм організації торгівлі, налагодженню та укладанню договорів із контрагентами з постачання;

д) забезпечення достовірної фінансової, відомчої та статистичної звітності, яка подається відповідним користувачам.

Виходячи з особливостей роздрібної торгівлі, важливим завданням є закріплення персональної відповідальності за товарно-матеріальними цінностями. Так, адміністрація кооперативних підприємств обов’язково повинна укладати договори про повну індивідуальну або колективну матеріальну відповідальність із працівниками торговельних підприємств.

 

В умовах застосування національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку облікову політику щодо визначення та формування облікових цін на товари визначає П(С)БО 9 “Запаси”.

Згідно з чинним законодавством споживчі товариства, кооперативні підприємства на договірних засадах встановлюють вільні ціни на товарні запаси, які вони закуповують із різних джерел з урахуванням ринку обслуговування та можливостей матеріально-технічної бази.

Роздрібні торгові підприємства ведуть облік товарів за цінами продажу, тобто за роздрібними цінами. Вільні роздрібні ціни формуються на підставі цін придбання з урахуванням торгової націнки.

Торгові націнки встановлюють, виходячи з планового рівня витрат обігу та прибутку роздрібного підприємства.

Конкретні розміри торгових націнок визначають правління тих кооперативних організацій, до складу яких належать торгові підприємства і повинні бути відображені в наказі про облікову політику.

Облікові ціни (роздрібні) визначаються при надходженні та оприбуткуванні товарів і фіксуються у прейскурантах роздрібних (продажних) цін, які складаються на кожне надходження товарів. Згідно з П(С)БО -9 “Запаси”, для обліку транспортно-заготівельних витрат, які пов'язані з придбанням товарних запасів, роздрібні торгові підприємства відкривають окремий субрахунок 289.2 “Транспортно-заготівельні втрати роздрібних торгових підприємств”. Протягом звітного місяця на цьому рахунку за дебетом накопичують суми витрат. Для достовірного визначення собівартості реалізованих товарів роздрібні торговельні підприємства у кінці місяця складають розрахунок розподілу сум транспортно-заготівельних витрат, які відносяться до реалізованих товарів.

Порядок розподілу транспортно-заготівельних витрат на підприємствах роздрібної торгівлі має певні особливості, які пов’язані з тим, що обліковими цінами товарів є ціни продажу, а не придбання, на відміну від гуртових підприємств. Крім того, на підприємствах роздрібної торгівлі облік товарів ведеться у сумовому виражені (а не у кількісно-сумовому).

Для докладнішого розгляду методології розрахунку транспортно-заготівельних витрат на підприємствах роздрібної торгівлі наведемо його послідовність:

1. Розрахунок середнього відсотка транспортно-заготівельних витрат:

 
 


,

 

де ТЗВп ─ сальдо на рахунку 289.2 “Транспортно-заготівельні витрати роздрібних торгових підприємств” на початок звітного місяця;

ТЗВн ─ оборот за Дт рахунка 289.2 “Транспортно-заготівельні витрати роздрібних торгових підприємств” за звітний місяць;

Тп ─ сальдо на рахунку 282.2 “Товари в роздрібній торгівлі” на початок звітного місяця;

Тн ─ оборот за дебетом рахунка 282.2 “Товари в роздрібній торгівлі” за звітний місяць.

2. Сума транспортно-заготівельних витрат, що припадає на реалізовані товари:

 
 

 

 


Слід зазначити, що для оперативного управління собівартістю реалізованих товарів у роздрібній торгівлі велике значення має контроль за механізмом формування та дотриманням продажних цін. У зв’язку з цим правління кооперативних підприємств (керівник) вирішує питання про застосування способу реєстрації цін (у спеціальній книзі надходження товарів, відомості, інше).

У зв'язку із застосуванням РРО (для підприємств, які обов'язково повинні застосовувати РРО) та кодуванням товарів, роздрібна ціна повинна бути введена в ЕККА; крім того, кожен товар повинен мати цінник.

Контроль за правильністю застосування роздрібних цін здійснюють ме­неджери підприємства, керівник, працівники бухгалтерії, відомчі контролюючі органи, органи ДПУ, КРУ, Держспоживзахисту, інспекції по контролю за цінами.

Ефективна організація щоденного контролю за дотриманням цін на товари сприяє забезпеченню збереження кооперативної власності та запобіганню фінансових санкцій до підприємства.

 

Всі господарські операції з руху товарних запасів і тари на роздрібному торговому підприємстві з метою надання їм юридичної сили повинні бути документально підтверджені. Це випливає також з основних положень Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”. Порядок документального забезпечення придбання товарних запасів залежить від способу постачання (централізована доставка, внутрішнє переміщення),виду надходження (купівля за кошти від постачальників, безоплатне отримання, обмін подібними та неподібними активами, інше) та типу транспортного засобу. В умовах значної кількості операцій у роздрібній торгівлі суттєвим є раціональна організація документообігу на підприємстві.

Відносини постачання товару зазначені у договорах купівлі-продажу.

Роздрібні торгові підприємства можуть отримувати цінності безпосередньо від виробників, гуртових підприємств своєї системи та інших форм власності, а також від внутрішніх підрозділів споживчого товариства чи госпрозрахункових відособлених підрозділів (ГВП), якими можуть бути виробничі цехи, підприємства громадського харчування, заготівельних пунктів (складів).

Отримання товарно-матеріальних цінностей від зовнішніх постачальників здійснюють матеріально-відповідальні особи торгових підприємств або представники правління (адміністрації) кооперативного підприємства (організації). Уповноважена особа повинна отримати у бухгалтерії довіреність на право отримання цінностей безпосередньо від постачальника або від транспортної організації, яка здійснювала доставку товару від постачальника.

Довіреність не використовується, коли цінності завозяться постачальником або транспортною організацією безпосередньо на склад торгового підприємства, а також підзвітними особами при розрахунках готівкою.

Довіреність може бути виписана тільки працівнику підприємства.

Належним чином оформлена довіреність, перед видаванням її довіреній особі підприємства, підлягає запису в журналі реєстрації довіреностей. Працівники, отримуючи довіреність повинні бути проінструктовані про порядок і терміни використання довіреностей, а також про порядок звіту про їх використання і повернення невикористаних бланків. Термін використання довіреності не повинен перевищувати 10 днів. Виняток становить довіреність на отримання цінностей, розрахунки за які здійснюються в порядку планових платежів або доставка яких здійснюється централізовано-кільцевими завезеннями – термін дії такої довіреності може сягати календарного місяця.

Отримавши довіреність, довірена особа прямує до постачальника і подає її разом з документами, що засвідчують особу з вимогою відпустити цінності, вказані в довіреності. На підставі довіреності постачальник видає товарно-матеріальні цінності довіреній особі підприємства-покупця.

Довіреність, незалежно від строку її дії, залишається у постачальника при першому відпусканні цінностей. У разі відпускання цінностей частинами на кожен частковий відпуск складається товарний документ з позначкою на ньому номера довіреності та дати її видачі.

При централізовано-кільцевих завезеннях цінностей постачальники можуть відпускати їх без довіреності, якщо одержувач цінностей (роздрібне торгове підприємство) за підписом керівника і головного бухгалтера повідомив постачальника про зразок печатки (штампа), якою матеріально-відповідальна особа, що буде приймати цінності, завіряє на супровідних документах свій підпис .

Про використані довіреності роблять відмітку у журналі їх реєстрації, невикористані довіреності повинні бути повернуті не пізніше наступного дня після закінчення строку дії довіреності.

Приймання товарів може проводитися на складах гуртових підприємств, на залізничних станціях, складах аеропортів, а також безпосередньо в магазинах. Товар приймають за кількістю і якістю, якщо фактичний стан товарних запасів і тари відповідає даним супровідних документів, матеріально-відпо­відальна особа проставляє підпис на всіх примірниках первинних документів, один (чи два) з яких залишає собі. Перелік товарних і розрахункових документів було наведено у розділі “Облік товарних операцій на підприємствах гуртової торгівлі.”

Якщо під час приймання товарів буде встановлена невідповідність фактичних даних і даних за документом, подальше приймання товарних запасів здійснює комісія, яка складає акти встановлених форм. На фактичну наявність товарів виписують прибуткову накладну.

Постачання товарів на торгові підприємства може здійснюватися у формі централізованого перевезення. При цій формі на кожну партію товарів виписують 4 примірники товарно-транспортних накладних або рахунків фактур, 1-й і 2-й примірники залишаються у постачальника, 3-й і 4-й – передаються роздрібному підприємству. Перший примірник матеріально-відповідальна особа роздрібного торгового підприємства додає до звіту, а 2-й використовується для здійснення розрахунків за отримані цінності.

Товари на роздрібні торгові підприємства можуть доставлятися у формі кільцевого завезення, яке здійснюється уповноваженими особами покупця (кооперативного підприємства).

З цією метою уповноваженій особі видається довіреність, за якою вона отримує цінності у постачальника разом із супровідними документами. Після цього транспортування і доставка товарів здійснюється у кожен магазин підприємства, який подав замовлення на певні товари.

Отримання товарів і тари від виробничих, заготівельних підприємств, підприємств громадського харчування, які знаходяться на спільному балансі з роздрібними торговими підприємствами оформляють видатковою накладною на внутрішнє переміщення.

Слід вказати на те, що окрім придбання цінностей від постачальників, інші операції (бартер, безоплатне отримання) також повинні бути документально підтвердженими.

 

Для фінансового бухгалтерського обліку господарських операцій з надходження товарів і тари від постачальників за кошти роздрібних торгових підприємств застосовують такі рахунки:

282.2 “Товари в роздрібній торгівлі”

284.2 “Тара в роздрібній торгівлі”

289.2 “Транспортно-заготівельні витрати роздрібних торгових підприємств”

285.2 “Торгова націнка на товари в роздрібній торгівлі” та інші рахунки, які пов’язані з операціями надходження.

У таблиці 7 відображені операції з придбання товарних запасів на умовах попередньої оплати.

 

 

№ рядка Зміст бухгалтерського запису або податкова подія Бухгалтерський запис
Дебет Кредит
  А Б В
1. Перераховано з розрахункового рахунку постачальникові суму передоплати за товари
2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ
3. Отримано від постачальника й оприбутковано товар у повному обсязі контракту 282.2
4. Нараховано торгову націнку на вартість придбаного товару 282.2 285.2
5. Отримано тару 284.2
6. Відображено суму транспортних витрат з доставки товару на склад 289.2
7. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у вартості транспортних витрат
8. Списано суму податкових розрахунків за податковим кредитом з ПДВ у передоплаті за товар
9. Зараховано суму передоплати в рахунок отриманого товару

 

У таблиці 8 зосереджені операції роздрібного підприємства, які відображають придбання товару за готівку.

 


Читайте також:

  1. IV. Вартість знака для товарів і послуг та фірмового найменування
  2. V теорія граничної корисності визначає вартість товарів ступенем корисності останньої одиниці товару для споживача.
  3. VII. За видами товарів і послуг
  4. Автомати для продажу штучних товарів
  5. Актуальність і завдання курсу безпека життєдіяльності. 1.1. Проблема безпеки людини в сучасних умовах.
  6. Акціонерні товариства випускають облігації на суму не більше 25 % від розміру статутного капіталу і лише після повної оплати всіх випущених акцій.
  7. Аналіз міжринкової взаємодії товарів і грошей
  8. Аналіз оплати праці
  9. Аналіз та оцінка інвестування в умовах ризику. Якісні та кількісні методи оцінювання проектних ризиків.
  10. Аналізцін і товарівконкурентів
  11. Аналітична робота в умовах кризи.
  12. Асортимент шкільних товарів




Переглядів: 1211

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тем 1: Особливості побудови бухгалтерського обліку товарів і тари та облік їх надходження на роздрібних торгових підприємствах | Контрольні питання

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.226 сек.