МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||||
Визначення чисельності окремих категорій працівників.На рис. 4.5 представлена класифікація чисельності працівників підприємства.
Рис. 4.5. Класифікація чисельності працівників
До спискової (облікової) чисельностівключаються всі постійні, тимчасові і сезонні працівники, які прийняті на роботу на один і більше днів, незалежно від того, чи перебувають вони на роботі, у відпустці, відрядженні, звільнені з роботи у зв’язку з непрацездатністю та ін. Середньоспискову чисельність працівниківза місяць визначають сумуванням спискової чисельності за всі дні місяця і діленням на число календарних днів у місяці. Середньоспискову чисельність працівників за квартал (рік) визначають як середньоарифметичну величину середньоспискової чисельності за відповідні місяці. Явочна чисельністьвключає всіх працівників, які з’явилися на роботу. Різниця між списковою (обліковою) та явочною чисельністю характеризує резерв (в основному робітників), що має використовуватись для заміни тих, хто не виходять на роботу з поважних причин. Обчислення планової потреби у працівниках підприємства розпочинається із визначення їх загальної чисельності. Вона складається із чисельності промислово-виробничого і непромислового персоналу. Розрахунок планової чисельності промислово-виробничого персоналу здійснюється за формулою (4.1):
(4.1)
де, Чпвп.пл. – планова чисельність промислово-виробничого персоналу, осіб; Чпвп.б. – базова чисельність промислово-виробничого персоналу, осіб; Іq – індекс росту обсягу виробництва в плановому році; Іпп – запланований індекс росту продуктивності праці.
Планова чисельність основних робітників (Чор) визначається трьома методами: 1. За трудомісткістю виробничої програми: (4.2)
де, Тсум – сумарна трудомісткість виробничої програми, н-год; Фд – дійсний фонд часу роботи одного середньоспискового робітника, год. (визначається за балансом робочого часу середньоспискового працівника); Квн – середній коефіцієнт виконання норм по підприємству.
2. За нормами обслуговування: (4.3)
де, п – загальна кількість одиниць устаткування, яка обслуговується, одиниць; Зм – кількість змін роботи устаткування; Ксс – коефіцієнт спискового складу, який обчислюється як відношення явочної чисельності робітників до спискової їх чисельності; Но – норма обслуговування на одного робітника, одиниць. За нормами обслуговування чисельність основних робітників може обчислюватися також за формулою: (4.4)
де, На – кількість основних робітників, які одночасно обслуговують один складний агрегат, осіб. 3. За нормами виробітку: (4.5)
де, N – планова кількість виробів, натур. один.; Нвир – годинна норма виробітку одного робітника, натур. один. Планова чисельність допоміжних робітників (Чдр)визначається аналогічно чисельності основних робітників, якщо для них встановлені певні норми виробітку чи обслуговування. Якщо ж такі норми не встановлені, чисельність допоміжних робітників обчислюється:
(4.6) де, пд – кількість робочих місць допоміжних робітників.
Чисельність керівників, спеціалістів, службовціввизначається на основі затвердженого на підприємстві штатного розпису, в якому встановлюється кількість працівників у кожній із вказаних груп згідно з діючими нормативами чисельності.
Додаткова потреба персоналу на перспективний (плановий) період заявляється на підставі порівняння його фактичної наявності та потреби на плановий період за окремими професіями та кваліфікаціями. Вона розраховується як очікуваний приріст з урахуванням компенсації зменшення (вихід на пенсію, призов до армії та ін.), заміни практиків спеціалістами тощо. Рух кадрів на підприємстві характеризується за допомогою коефіцієнтів: 1. Обороту робочої сили по прийому (Коп):
(4.7)
де, Чп – чисельність прийнятих на роботу за відповідний період, осіб; Чсс – середньоспискова чисельність працівників у цьому ж періоді, осіб. 2. Обороту робочої сили по звільненню (Коз):
(4.8) де, Чзв.заг – загальна чисельність звільнених за відповідний період з будь-яких причин, осіб. 3. Коефіцієнту плинності (Кпл):
(4.9)
де, Чзв – чисельність звільнених за власним бажанням, за порушення трудової дисципліни або з інших причин, не пов’язаних з виробництвом, осіб.
Висновки.У процесі вивчення навчального матеріалу теми «Персонал підприємства, його кадрова політика» необхідно засвоїти визначення поняття «персонал підприємства», класифікацію персоналу, основні чинники, що впливають на зміну професійно-кваліфікаційного складу кадрів підприємства, елементи кадрової політики та функції управління персоналом. Особливу увагу необхідно приділити питанню набору, підготовки і перепідготовки персоналу підприємства в сучасних умовах господарювання.
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||
|