b - лактоглобулін - на його долю припадає приблизно половина всіх білків молочної сироватки; Мm » 18 тис. Відома первинна структура і відомо 5 генетичних варіантів, містить цистеїн, у молекулі існує у вигляді димера, при нагріванні димери розходяться на окремі ланцюги. Білок денатурує при пастеризації, може утворювати комплекси з c-казеїном. Осаджується при кислотній та сечужній коагуляції. Функції не відомі. Це повноцінний білок, Sнезамінних - 50%.
pH 4,6
Р S
білок молочної сироватки напівнасичений
ТХО - трихлороцтова кислота (NH4)2SO4
Р S
b - лактоглубулін a - лактоальбумін
+нас. (NH4)2SO4
S Р
ТХО протеозопептони a - лактоальбумін
Р
a - лактоальбумін Mm = 14тис., гетерогенний білок, відомо 2 генетичних варіанти; дуже гідратований, не осаджується в ізоелектричній точці казеїну, сечужним ферментом казеїну; не осаджується при власній ізоелектричній точці. Має багато цистеїну, 6,4% припадає на цистеїн; цистеїни утворюють внутрі молекули дисульф. зв`язкі.
Це стабілізує третинну структуру і білок термостабільний, при нагріванні не денатурує. Необхідний для синтезу лактози.