МЕТОДИ ЯКІСНОГО ТА КІЛЬКІСНОГО ВИЗНАЧЕННЯ CАХАРОЗИ
Мета роботи – опанувати методики визначення масової частки сахарози масовим та об¢ємним поляриметричними методами;
Теоретичні відомості
У рослинній сировині вуглеводи становлять 70…80 % масової частки сухих речовин. Основна маса вуглеводів – крохмаль і цукри, які і визначають цінність сировини. Вихід готового продукту і витрати сировини на його одержання значною мірою залежить від початкового вмісту в сировині крохмалю і цукрів [1].
Контроль технологічного процесу проводиться також за масовою часткою сахарози на різних стадіях виробництва:
– визначають масову частку сахарози в буряках, які надходять у виробництво;
– ступінь вилучення сахарози із стружки в процесі екстрагування і втрати сахарози в жомі;
– масову частку сахарози у рідких і густих напівпродуктах виробництва, в білому цукрі.
Для якісного і кількісного визначення різних видів вуглеводів розроблено багато методів. За принципом дії їх можна розбити на такі основні групи :
поляриметричні методи, що грунтуються на властивості вуглеводів обертати площину поляризацїї поляризованого світла;
хімічні методи, що грунтуються на здатності моносахаридів і деяких складніших полісахаридів, які містять в молекулі вільну альдегідну або кетонну групу, окиснюватись оксидами важких металів;
колориметричні методи, що грунтуються на здатності моносахаридів у кислому середовищі перетворюватися у фурфурол або оксиметилфурфурол, які з антроном і резорцином дають забарвлені сполуки;
ферментативні методи, що грунтуються на специфічності ферменту каталізувати тільки певну хімічну реакцію або розривати строго певний хімічний зв¢язок.