Визначення масової частки сухих речовин меляси розбавленням 1:1
Мелясу розчиняють дистильованою водою у співвідношенні 1:1. Для цього використовують спеціальну посудину [1].
На шальки технічних терезів ставлять дві посудини: внутрішню і зовнішню та врівноважують. Потім у внутрішню посудину вміщують довільну кількість жовтого цукру ( біля 50г), ставлять на шальку терезів і додають воду в зовнішню посудину до досягнення рівноваги. Після цього знімають посудину з терезів і в зовнішню посудину розміщують грузик для перемішування.Обережно опускають внутрішню посудину в зовнішню, герметично закривають кришку і посудину вміщують у водяну баню з температурою 80 оС на 30 хв. Цю температуру підтримують, періодично струшуючи посудину для повного розчинення кристалів цукру. Посудину охолоджують до 20 оС, розкривають, 1…2 краплі розчину поміщають на рефрактометр і визначають сухі речовини розчину. Масова частка сухих речовин у мелясі дорівнює подвоєному значенню сухих речовин розчину 1:1.