Зважують 13 г розчину меляси, розбавленого 1:1, переводять її в колбу на 100 см3, охолоджують та освітлюють реактивами Герлес І і Герлес ІІ в кількості по 7…10 см3, добавляючи спочатку 2-3 см3 Герлеса І, а потім, перемішуючи вміст колби легким обертанням протягом 1,5…2 хв, – 2…3 см3 Герлеса ІІ [1]. Колбу доливають дистильованою водою майже до мітки, ліквідують піну краплею ефіру і доливають водою до мітки при температурі 20 оС, струшують і після 2…3 хв відстоювання фільтрують, перші порції фільтрату виливають. Поляризацію фільтрату визначають сахариметром у поляриметричних кюветах завдовжки 100 або 200 мм. Масова частка сахарози у відсотках до маси меляси дорівнює: