Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Завдання 3. Визначення концентрації міцели

Місцела − розчин олії в органічному розчиннику, який отримують в процесі екстракції олійного насіння. Визначення концентрації місцели – масової частки олії в органічному розчиннику (%) ваговим і рефрактометричним методами необхідно для оцінки якості роботи екстрактора, дистиляторів.

Ваговий методнайбільш широко застосовується у виробничій практиці. Його перевага – відсутність попередніх підготовчих операцій, недолік – велика тривалість аналізу в порівнянні з рефрактометричним.

Принцип методузаснований на визначенні масової частки олії (%) в місцелi по різниці маси взятої наважки місцели до і після вiдгонки розчинника і висушування олії.

Прилади і хімічний посуд: сушильна електрична шафа з терморегулятором, терези лабораторні 4-го класу, ексикатори з внутрішнім діаметром 190 або 250 мм, колби конічні і плоскодонні місткістю 100 мл, установка для вiдгонки розчинника.

Порядок виконання роботи.Після фільтрації, беруть в заздалегідь висушену і зважену конічну колбу 20‑25 г проби місцели. Розчинник відганяють на лабораторній установці, використовуючи водяну або пісочну баню. Залишок в колбі висушують в сушильній шафі до постійної маси при температурі 100 –105°С.

Вміст олії в місцелi, %:

Х=(m1 ‑ m2)100/m, (9)

де m1,m2 – маси колби відповідно з олією і пустої, г; m ‑ маса міцели, г.

Рефрактометричнийій метод є прискореним методом визначення концентрації місцели. Він менш трудомісткий, але в той же час при його здійсненні необхідне попереднє уточнення розрахункових коефіцієнтів, що змінюються залежно від виду розчинника і олії.

Принцип методу заснований на визначенні масової частки ліпідів олії в аналізованій місцелi по величині різниці коефіцієнта заломлення місцели і чистого розчинника. Чим вище масова частка олії в місцелi, тим вище коефіцієнт заломлення місцели.

Прилади і хімічний посуд: рефрактометр з граничним коефіцієнтом заломлення до 1,7

Порядок виконання роботи.Визначення коефіцієнтів заломлення місцели і розчинника проводять за допомогою рефрактометра при однаковій температурі, повторюючи вимірювання три рази.

Масова частка олії ,%:

М=∆n/K, (10)

де ∆n ‑ різниця між коефіцієнтами заломлення місцели і чистого розчинника (середня величина з трьох визначень); К ‑ коефіцієнт, величину якого знаходять за табл. 3.

Таблиця 3

Значення коефіцієнта К для мисцел

Концентрація мисцели, % Соняшника і сої Бавовника
Понад 0,5 до 19,5 19,5—30,5 30,5—50,5 50,5—60,5 60,5—75,0 75,0—90,0 90,0—100,0 0,00070 0,00072 0,00074 0,00075 0,00076 0,00077 0,00078 0,00070 0,00071 0,00072 0,00073 0,00074 0,00075 0,00076

Контрольні питання

1. Поняття «масова частка жиру».

2. Методи визначення масової частки жиру, їх переваги і недоліки.

3. Принцип методу вичерпної екстракції.

4. Підготовка проби продукту до вичерпної екстракції.

5. Які розчинники використовують для екстракції?

6. Будова та принцип роботи апарата Сокслета.

7. Як встановлюють кінець екстрагування?

8. Принцип рефрактометричного методу визначення масової частки жиру

9. Поняття «концентрація міцели»

10. Назвіть методи визначення концентрації місцели, їх переваги і недоліки.

11. Принцип вагового методу визначення концентрації міцели.

12. Принцип рефрактометричного методу визначення концентрації міцели

 

Лабораторна робота № 2


Читайте також:

  1. CMM. Визначення моделі зрілості.
  2. I визначення впливу окремих факторів
  3. I. Постановка завдання статистичного дослідження
  4. I. ПРЕДМЕТ, МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  5. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  6. II. Завдання на проект.
  7. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  8. II. Перевірка домашнього завдання.
  9. II. Перевірка домашнього завдання.
  10. II. Перевірка домашнього завдання.
  11. II. Перевірка домашнього завдання.
  12. II. Перевірка домашнього завдання.




Переглядів: 601

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Рефрактометричний метод визначення вмісту жирів у олійному насінні | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.