Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Основні поняття і визначення

Продукція машинобудування є вагомою складовою промислової продукції та має всі її загальні ознаки. Тому вивчення, аналіз понять, показників і рівня яко­сті, методів їх класифікації, створення систем якості, керування якістю продукції, системами доцільно роз­глядати на підставі загальних положень. Якість про­дукції є одним з найважливіших показників роботи будь-якого виробничого підприємства чи об'єднання, а високий рівень якості продукції — основний гарант його ефективної діяльності. Відповідно до чинних ста­ндартів якістю продукціїназивають сукупність хара­ктеристик продукції (процесу, послуг), які стосують­ся її здатності задовольняти визначені потреби. Ха­рактеристика продукції— це об'єктивна її особ­ливість, за якою її відрізняють від інших видів про­дукції.

Якість виготовлення— це сукупність характерис­тик процесу виготовлення продукції, від яких зале­жить відповідність цього процесу та його результатів певним вимогам. Показник якості продукції— це кі­лькісна характеристика однієї чи кількох її властиво­стей, що визначають її якість за певних умов створен­ня, використання чи споживання.

У середині XX ст. якість продукції стали вивчати у багатьох розвинених країнах світу. Конкурентна боро­тьба виробників продукції за ринки збуту та безперер­вне підвищення вимог до її якості сприяли розвитку окремої галузі науки, яка пов’язана з кількісною оцінкою якості продукції і називається кваліметрія.

Основним завданням цієї науки є обґрунтування номенклату­ри показників якості продукції, розроблення методів і засобів їх розрахунку, вимірювання, контролю, оптимізації, виділення уза­гальнених показників якості продукції, використання їх для про­гнозування змін якості продукції у часі та просторі, керування рівнем якості продукції різного призначення, створення системи стандартів (ДСТУ ISO 9001-95; ДСТУ ISO 9002-95 тощо).

Серед практичних завдань контролю якості — розроблення ме­тодів визначення оптимальних значень показників якості проду­кції, аналіз вимог до неї, точності вимірювання, порівняння та репрезентативності показників якості, уніфікації методів і засо­бів визначення окремих властивостей продукції, що зумовлюють її якість, тощо.

 


Читайте також:

  1. CMM. Визначення моделі зрілості.
  2. I визначення впливу окремих факторів
  3. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  4. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  5. II. Основні закономірності ходу і розгалуження судин великого і малого кіл кровообігу
  6. II. Основні засоби
  7. II. Поняття соціального процесу.
  8. II.3. Основні способи і прийоми досягнення адекватності
  9. Ocнoвнi визначення здоров'я
  10. S Визначення оптимального темпу роботи з урахуванням динаміки наростання втоми.
  11. V. Поняття та ознаки (характеристики) злочинності
  12. VII. ОСНОВНІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ У ХХ ст.




Переглядів: 464

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | Класифікація промислової продукції

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.