Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Хімічний склад корму

Корм
Вода Суха речовина

 

Органічні речовини Мінеральні речовини

Азотисті речовини Вітаміни Безазотисті речовини

Білки Аміди Вуглеводи Сирий жир

 

Безазотисті екстрактивні речовини Клітковина

До безазотистих речовин належать сирий жир та вуглеводи. Жири для тваринного організму є джерелом енергії. В кормах жирів мало (до 1%), тільки деякі з них (овес — 4,5 %, кукурудза — 4%, соя—17%, інші бобові — до 2%) містять досить значні кількості жирів. Вуглеводи містяться переважно в рослин­них кормах і беруть участь у процесах обміну речовин. До вугле­водів належить клітковина. Клітковина — складова частина оболо­нок рослинних клітин, яка погано перетравлюється в організмі тварин. Багато клітковини в грубих кормах (20—40 % ), мало в зер­нових злакових (2—10 %), ще менше — в коренебульбоплодах (0,8—1,7 %). Більше її в стеблах зрілих рослин. Однак клітковина потрібна тваринам для стимулювання моторної функції кишок. Вважається, що чим більше в кормі клітковини, тим нижча його поживність.

Безазотистих екстрактивних речовин багато в цукрових буря­ках (цукру до 16 %), в зернових (крохмалю до 60 %), у картоплі (крохмалю 15—20 %).

Основними елементами мінеральної частини кормів є кальцій, натрій, калій, фосфор та ін. Найбільше тварини споживають каль­цію та фосфору. При нестачі в кормах мінеральних речовин молод­няк погано розвивається, а у дорослих тварин знижується продук­тивність.

Вітаміни — речовини, що входять до складу клітин тварини і регулюють всі фізіологічні процеси організму. При їх нестачі в кормах тварини хворіють па авітаміноз, що виявляється в уповіль­ненні росту, порушеннях відтворення тощо.

Поживність кормів залежить від вмісту в них поживних речовин. Хімічний склад рослинних кормів залежить від фази розвитку рослини під час збирання на корм, від сорту кормових культур, кліматичних умов року, виду і кількості внесених добрив, підготов­ки та зберігання кормів. Так, якість сіна залежить від співвідно­шення видів трав у ньому, способу збирання трав на сіно (сушіння чи активне вентилювання), зберігання.


Читайте також:

  1. D-петля, що складається з 8–12 залишків, декілька з яких – дигідроуридинові.
  2. I. При підготовці до переговорів визначите склад делегації і її керівника.
  3. II. Анатомічний склад лімфатичної системи
  4. II. Вимоги до складання паспорта бюджетної програми
  5. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  6. III Етап: Складання карти ризиків авіакомпанії й ранжирування виявлених ризиків
  7. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  8. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  9. Part A. Зовсім нескладний eтикет.етикет.
  10. VI. РАДІАЦІЙНИЙ, ХІМІЧНИЙ, БІОЛОГІЧНИЙ ЗАХИСТ
  11. А) Роздільне складання таблиць (За підручником Богдановича М.В.)
  12. Аварійно-рятувальні підрозділи Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, їх призначення і склад.




Переглядів: 908

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Хімічний склад кормів | Перетравність і поживність кормів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.