Приймання, зберігання та оцінка якості зерноборошняних товарів на основі вирішення ситуаційних завдань
ВАРІАНТ 1
Завдання 1. До хлібного відділу гастроному, де Ви працюєте шректором, надійшло дві партії хліба Московського з хлібозаводів М" І і № 6. Під час контрольної перевірки виявилося, що у зразках середньої проби першої партії були тріщини в межах 1,2-2 см, відсутній аромат тмину або анісу. У зразках середньої проби другої партії викликає сумнів трохи туга м'якушка. Крім цього виявлено деякі деформовані і горілі вироби.
Зробити висновок щодо якості прибулих партій хліба Московського і прийняти рішення про можливість його реалізації та оформлення документів на приймання чи на повернення хліба.
Завдання 2. На складі універсаму, де Ви працюєте завідувачем відділу, було порушено режим зберігання манної крупи (певний час її зберігали при підвищеній відносній вологості повітря). Вологість манної крупи становила 16%, зольність - 0,88%, домішки борошна - 3%.
Дати висновок щодо якості і можливості реалізації крупи.
ВАРІАНТ 2
Завдання 1. До універсаму, де Ви працюєте завідувачем відділу, надійшло 10 контейнерів хліба Українського нового, маса одиниці - 1,25 кг. Відчувається дещо підвищена кислотність. Під час підготовки хліба до продажу в межах встановленого терміну реалізації було виявлено приховані дефекти і зовнішні недоліки виробничого характеру.
Зазначити масу виробів для середньої проби і лабораторного зразка, а також середню пробу для проведення органолептичної оцінки. Зробити висновок щодо відповідності продукції вимогам ГОСТ. Назвати приховані дефекти і зовнішні недоліки виробничого характеру. Ваші дії щодо продажу таких виробів і оформлення документів з приймання чи повернення хліба постачальнику.
Завдання 2. До магазину № 56 з бази по реалізації хлібопродуктів завезено 35 мішків пшеничного борошна. Під час перевірки виявилося, що на 7 мішках відсутні маркувальні ярлики, а в деяких мішках є приховані дефекти. Яке рішення Ви повинні прийняти? Що позначається на маркувальному ярлику? Чи має значення колір шрифту на ньому?