Завдання 1. За муляжами, малюнками, каталогами вивчити товарознавчу характеристику районованих і перспективних ботанічних сортів ягід: винограду, смородини, аґрусу, малини, суниці, полуниці.
Коротку характеристику сортів ягід дають за схемою прикладу ампелографічних сортів винограду (табл. 3.34).
Таблиця 3.34
Ампе-логра- фіч-
ний
сорт
винограду
Термін дозрівання
Форма ягід
Розмір
і
щільність ягід
Товщина шкірки ягід
Колір ягід
Масова частка саха- рів, %
Масова частка вітамі нів, мг%
Дегустаційна оцінка, балів
Тран- спорта- бель- ність
Призначення сорту
Завдання 2. Вивчити хвороби і пошкодження ягід (табл. 3.35).
Таблиіія 3.35
Вид хвороби
або пошкодження
Збудник
хвороби або
пошкодження
Характерні
ознаки хвороби
або пошкодження
Заходи боротьби
із хворобою
або
із пошкодженням
Допускається стандартом або
не
допускається, кількість
Завдання 3. Вивчити якість партії ягід за стандартом.
Вивчити вимоги до якості і правила відбору проби та приймання партії ягід. Визначають ампелографічний сорт винограду, його групу, призначення і товарний сорт. Середню пробу, відібраної від партії
винограду, сортують- за якістю на І і II товарний сорт. У кожному сорті визначають кількість відсотків ягід: нецілих грон, відпалих, тріснутих, загнилих та розчавлених ягід.
Результати дослідження записують до табл. 3.36.
Таблиця 3.36
Показники якості
Характеристика і норма для товарних сортів
Відхилення від норми
за стандартом
зразка
І сорту
ГІ сорту
На оснобі даних дослідження зробити висновок щодо якості партії ягід, що надійшла для реалізації.