Завдання 1. Використовуючи ДСТУ 4256-2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови» ознайомитися з сировиною та матеріалами, які використовуються для виробництва горілки та класифікацію горілки.
Завдання 2. Вивчити правила приймання та відбору зразків для дослідження органолептичних та фізико-хімічних показників горілки (ДСТУ 4165-2003 «Горілки і горілки особливі. Правила приймання і методи випробування)».
Завдання 3. Провести дослідження представлених зразків горілки за органолептичними показниками.
Метод полягає в оцінюванні кольору, прозорості, запаху і смаку, що їх визначають органолептично. Органолептичне оцінювання проводять у світлому, добре провітрюваному приміщенні без сторонніх запахів.
Визначення кольору і прозорості
Метод грунтується на візуальному порівнянні в прохідному світлі досліджуваної горілки і дистильованої води.
У дві однакові за висотою і діаметром пробірки наливають по 10 см3. В одну - досліджувану горілку, а в іншу - дистильовану воду.
Порівнюють вміст пробірок у прохідному розсіяному світлі та встановлюють відхилення кольору і прозорості в дослідній горілці.