Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Практична робота № 2

Тема : Абсолютні величини

Мета : Розрахунок натуральних та умовно-натуральних

абсолютних величин

Базові поняття і терміни

Статистичний показник - це кількісна оцінка властивостей явища, що вивчається. Статистичні показники характеризують кількісну сторону суспільних явищ і являють собою величину, яка виражена у відповідних одиницях вимірювання.

Абсолютні статистичні величини - це кількісні показники, які характеризують розміри (рівні, обсяги) суспільних явищ у певних умовах місця і часу. Отримують їх методами статистичного спосте­реження і зведення вихідної інформації. Розміри суспільних явищ можуть бути виражені у вигляді кількості одиниць, або у вигляді величини ознаки.

Абсолютні величини завжди є іменованими числами. Іменовані числа являють собою вимірники ознак. Розрізняють три види вимір­ників - натуральні, вартісні і трудові.

Натуральними називаються такі одиниці виміру, які відпові­дають природним (фізичним) властивостям даного предмета і виражаються в мірах довжини, площі, об'єму, маси тощо або кількістю одиниць (штук), кількістю фактів чи подій. Іноді використовують комбіновані одиниці виміру, що являють собою добуток величин різ­ної розмірності (кіловат-години, тонно-кілометри), У разі потреби зведення воєдино декількох різновидів однієї споживної вартості використовують умовно-натуральні одиниці виміру.

 

Хід роботи :

Приклад 1 Фабрика виготовляє різні зошити. За звітний період вико­нання плану характеризується такими даними ( Табл..1): Таблиця 1

Зошити Випуск, тис. шт.
    за планом фактично
Шкільні (12 аркушів)
Шкільні (18 аркушів)
Шкільні (24 аркуші)
Загальні (48 аркушів)
Загальні (60 аркушів)
Загальні (96 аркушів)

Необхідно : Визначити на скільки відсотків виконане планове завдання випуску продукції на підприємстві в звітному періоді (в переліку на шкільні зошити обсягом 12 аркушів).

Розв 'язок:

Для розрахунку використаємо формулу переведення натуральної величини в умовно-натуральну:

УН =В0 х ВіКі ,

де коефіцієнт перерахунку Кі= Х10 Х0 – основа (еталон)


Перерахунок випуску продукції в умовних натуральних одини­цях здійснюємо на підставі обчислення коефіцієнтів перерахунку:

К 18 арк =18:12 = 1,5; К 48 арк = 48:12 = 4; К 24 арк =24:12 = 2;

К 60 арк = 60:12 = 5; К 96 арк = 96 :12 = 8.

Обчислені коефіцієнти та випуск продукції в перерахунку на умовні натуральні одиниці занесемо в таблицю 2. Таблиця 2

Зошити Випуск, тис. шт. Коефіцієнт перерахунку Випуск, тис.ум.од.
    за планом фактично     за планом фактично
Шкільні (12 арк.) 1,0
Шкільні (18 арк.) 1,5
Шкільні (24 арк.)
Загальні (48 арк.)
Загальні (60 арк.)
Загальні (96 арк.)
Разом X X X

 

 

Відповідь: Виконання плану у відсотках становитиме: 31670 : 30155 x 100 = 105%

Приклад 2

Плодоконсервним заводом вироблено за місяць помідорів маринованих 70, 0тис.банок, з обсягом банки 1000 куб.см. та томатного соку 80,0 тис.банок з обсягом банки 500 куб.см.

Необхідно: Визначити обсяг виробленої заводом консервної продукції в умовно - натуральних одиницях, тобто у банках місткістю 700 куб.см. Результати оформити у вигляді таблиці. Зробити висновок.

Розв 'язок:

Для розрахунку використаємо формулу переведення натуральної величини в умовно-натуральну:

УН =В0 х ВіКі ,

де коефіцієнт перерахунку Кі= Х10 Х0 – основа (еталон)

Перерахунок випуску продукції в умовних натуральних одини­цях здійснюємо на підставі обчислення коефіцієнтів перерахунку. Дані розрахунку заносимо до таблиці3.

Кі = 1000/ 700 = 1,428 Кі = 500 / 700 = 0,714

Таблиця 3

Вид консервної продукції Кількість виробленої за місяць продукції, тис. банок Обсяг банки, куб.см. Кі ВіКі
Помідори мариновані 70,0 1,428 99,96
Томатний сік 80,0 0,714 57,12
Разом: 150,0 - - 157,08

Відповідь:При виготовлені продукції в банках з ємкістю 700 куб.см. продукції буде виготовлено на 7,08 тис. банок більш ніж в натуральній величині.



Читайте також:

  1. II. Будова доменної печі (ДП) і її робота
  2. II. Самостійна робота студентів.
  3. III. Практична частина.
  4. IV. ВИХОВНА РОБОТА В КЛАСІ
  5. IV. ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ.
  6. IV. Науково-дослідницька робота.
  7. IV. Практична робота.
  8. IV. Практична частина
  9. IV. Робота над темою уроку
  10. Qорганізаційне середовище, в якому виконується робота
  11. V. Робота з підручником
  12. V. Робота з підручником. с. 59-60




Переглядів: 1192

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Групування господарств за посівною площею зернових, га. | Домашнє завдання : Індивідуальні завдання до практичної роботи №2

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.009 сек.