Програма виробничої практики розробляється відповідно до «Програм нормативних навчальних дисциплін і практик підготовки спеціаліста і магістра галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування» за спеціальностями [2].
Програма виробничої практики та її звіт формується з двох частин:
– загальна частина (Розділ 1);
– індивідуальне завдання (Розділ 2).
Загальна частина. Загальна частина (Розділ 1) містить 8 підрозділів, обов’язкових для опрацювання всіма студентами-практикантами.
Загальна характеристика підприємства
– охарактеризувати статус підприємства (дату створення, юридичну адресу, форму власності, належність до певної організаційно-правової форми, основні цілі та обмеження діяльності);
– стисло описати історію створення і розвитку підприємства; форми власності та господарювання, їх трансформування за умов розвитку ринкових відносин; форми залучення інвестицій; визначити стадію життєвого циклу підприємства;
– ознайомитися зі статутом підприємства, проаналізувати його відповідність чинному законодавству, проаналізувати дотримання державних вимог щодо реєстрації та діяльності підприємства; ознайомитися з основними видами господарської діяльності, охарактеризувати галузеву належність підприємства;
– охарактеризувати середовище функціонування підприємства: характер ринку, основні конкуренти, постачальники, клієнти;
– визначити місце підприємства у виробничо-господарському комплексі країни або регіону;
– оцінити стабільність зв’язків, облік і контроль виконання господарських договорів, ступінь їх ефективності, вплив на діяльність підприємства та конфігурацію органів управління.