![]()
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Практикум за темоюТаблиця 2.5. Таблиця 2.4. Таблиця 2.3 Таблиця 2.2 Таблиця 2.1 Матриця чотирипольного балового SWOT – аналізу
Кількісний аналіз у рамках методики SWOT можливий із використанням табличної форми і системи балового оцінювання у вигляді профіля. Розроблення формату для занесення результатів аналізу і набору показників оцінювання сильних і слабких сторін, можливостей і загроз у зовнішньому середовищі здійснюється спеціалістами підприємства чи експертами. Можливий варіант формату наведений у табл.2.2. Формат балового SWOT – аналізу з використанням табличної форми
Метод LOTS передбачає детальне, послідовне обговорення ряду проблем бізнесу на різних рівнях складності: від корпоративної місії до індивідуального проекту за 9-тю етапами і стосується: існуючого положення, стратегій, довгострокових цілей, короткострокових цілей, кадрового потенціалу, планів розвитку, менеджменту, звітності.
Прогнозування тенденцій зміни маркетингового середовища проводиться за допомогою :
Сценарій – це динамічна модель майбутнього, яка описує хід подій з передбаченням імовірності їхньої реалізації (табл.2.3).
Періодичність і надійність застосування деяких методів прогнозування на практиці ( за даними обстеження 334 підприємств)
2.2 Аналізування потенціалу ринку
Синдром “соломинки”, що верблюда зламала: можна аж надто зосередитися на точному вимірюванні ваги тієї соломинки і не враховувати решту 700 фунтів тягару на вже зламаній спині верблюда М. Амосов
Запам’ятайте: Аналізування потенціалу ринкупередбачає визначення та прогнозування місткості, частки підприємства і кон’юнктури ринку.
Потенціал ринку – верхня межа попиту в певний проміжок часу, яка визначається прийомами розрахунку місткості ринку:
де
– обсяг прямого та непрямого імпорту і-того товару в країну за досліджуваний період; – обсяг прямого та непрямого експорту і-того товару в країну за досліджуваний період; – зміна обсягів залишків і-того товару відповідно у виробників і посередників за досліджуваний період;
де
n- кількість досліджуваних роздрібних точок; N – загальна кількість роздрібних точок, де реалізується конкретний товар; Т – досліджуваний період;
, де Ni – кількість споживачів і-того товару; Веі – середня вартість однієї покупки і-того товару; Теі – середня тривалість використання і-того товару. -
Д – середній розмір доходу споживачів за аналізований період; m – кількість можливих споживачів; k1 – частка доходу, що витрачається на групу товарів; k2 – частка доходу, що витрачається на асортиментну позицію товару і т.п.;
де Мрі – середня місткість ринку і-того товару; mі – можлива кількість споживачів і-того товару; Ні – норма споживання і-того товару одним споживачем; Ці – роздрібна ціна і-того товару. -
Пвп, Пвтор, Пдод – відповідно обсяги первинного, вторинного, додаткового продажу конкретного товару за аналізований період.
Частка ринку підприємства – рівень попиту на товар підприємства на конкретному часовому інтервалі.
Відносна частка ринку підприємства визначається такими підходами:
порівняння із середньою часткою декількох провідних конкурентів;
2.3 Дослідження кон’юнктури товарного ринку
Вміння жити – це знання потаємних правил того, як потрапити в потік добрих умов Людовик ХІ, французький король Запам’ятайте: Кон’юнктура товарного ринку – конкретна економічна ситуація, що складається на ринку під впливом сукупності чинників та умов на певний момент часу, яка аналізується.
Алгоритм дослідження кон’юнктури товарного ринку включає:
Дослідження загальноекономічної ситуації (цикли економіки: криза, депресія, пожвавлення, підйом);
Вивчення кон’юнктури конкретного товарного ринку, тобто виявлення кон’юнктурно-утворюючих факторів через показники, що характеризують направленість і силу їх впливу (рис. 2.3.).
Рис. 2.3. Нециклічні кон’юнктуроутворюючі фактори
Показники кон’юнктури конкретного ринку :
Розроблення прогнозу кон’юнктури:
рівень цін.
Основні методи прогнозування кон’юнктури товарного ринку: екстраполяція, експертні оцінки, математичне моделювання, механістичне прогнозування (“чартризм”), що передбачає використання графічного аналізу динаміки окремих економічних показників для виявлення подібних моментів у їхній поведінці з метою наступного прогнозування руху.
Формування кон’юнктурного огляду (табл. 2.4.). Схема кон’юнктурного огляду
2.4 Сегментація ринку Якщо підприємство не зуміє розбити ринок на сегменти, ринок розіб’є на сегменти підприємство П. Дойль
Запам’ятайте: Сегментація ринку–розподіл споживачів на групи (сегменти), які відрізняються відносною однорідністю попиту, смаків, уподобань чи реакцією на різні види маркетингової діяльності.
Сукупність властивостей, яким повинен відповідати сегмент ринку для підприємства, наведена на рис. 2.4.
Рис. 2.4. Властивості виокремленого сегмента
Проводячи сегментацію доцільно оцінити важливості цих властивостей для окремих сегментів, тобто визначити ранг кожної з них за довільно вибраною шкалою. Наприклад, можна прийняти ранги від 1 до 5 балів, що означають такі властивості: дуже характерна (5), досить характерна (4), характерна (3), не дуже характерна (2), зовсім не характерна (1 бал). Сума балів, що визначає оцінку важливостей кожного сегмента, може бути різною, а сегмент (або 2 чи 3 сегменти) з найбільшою кількістю балів може (можуть) бути найкориснішими для підприємства.
Корисність сегментації полягає у такому:
Види сегментації ринку :
Етапи сегментації ринку включають :
Вибір факторів сегментації. Сегментацію споживчого ринку виконують на основі географічних (регіональна демографія, адміністративний розподіл, кількість мешканців міст, клімат); соціально-демографічних (вік, розмір сім’ї, етап ЖЦС, рівень доходів, освіта, види діяльності, віросповідання, національність); психографічних (належність до суспільного класу, стиль життя, тип особистості, адаптація до нових товарів); поведінкових (очікувані вигоди, статус, ступінь споживання, привід для купівлі, ступінь прихильності, ступінь готовності до сприйняття товару, ставлення до товару) факторів. При сегментації промислового ринку використовують групи факторів: розмір підприємства; галузь; географічне розташування; очікувані вигоди; процес прийняття рішень; статус користувача; інтенсивність споживання; технологічні характеристики; індивідуальні характеристики та аб.
Вибір методу та здійснення сегментації.
Залежно від цілей і завдань використовують різні методи сегментації :
U Приклад.Для побудовисітки сегментації ринку вантажних автомобілів ураховані такі фактори: ¨ функції: регіональне, національне та міжнародне перевезення вантажів; ¨ технології: повітряні перевезення, залізничні, водні, автомобільні; ¨ споживачі: залежно від виду діяльності – для власних потреб, професійні перевізники та агенти – посередники; розмір парку: малий (1-4 вантажівки), середній ( 4-10 вантажівок), великий (більше 10 вантажівок). Загалом було отримано 108 можливих ринків товару (3х4х3х3). Після введення певних обмежень розглядався лише автомобільний транспорт вантажністю більше та менше 16 тн., не враховуючи невеликих агентств. Регіональний транспорт поділено на три категорії – перевезення вантажів, будівництво та інш. У результаті отримано 60 сегментів (5х2х2х3), але це досить багато. Як видно з табл. 2.5., розміри цих сегментів коливаються достатньо широко. У таблиці вказано кількість офіційно зареєстрованих автомобілів у кожному сегменті. Як свідчить аналіз значущості отриманих сегментів, розглядати всі клітинки таблиці необов’язково. Макросегментація ринку вантажних автомобілів (у процентах до загального числа вантажних машин)
У випадку з Volvo Truck аналіз сітки сегментації має такий результат: найбільш подібні сегменти покупців, які можуть обслуговувати однаково, перегруповані так, що залишилося чотири основні сегменти (70% від загальної кількості вантажних автомобілів у Бельгії).
Рис. 2.5. Сегментація ринку комунальних послуг за групами споживачів (на прикладі окремого ЖЕКу)
в один сегмент (кластер) об’єднуються споживачі, які мають кілька подібних ознак;
Інтерпретація отриманих сегментів (розроблення профілів споживачів). На цьому етапі виокремлені сегменти ринку описуються в термінах їхніх найважливіших характеристик. Так, Хейлі (США) у результаті сегментації за ознакою “вигоди” ідентифікував чотири сегменти споживачів зубної пасти, серед яких сегмент “стурбованих”, який включає велику кількість сімей з дітьми, що в основному опікуються проблемою карієсу і віддають перевагу пастам із фтором. Який, на Вашу думку, профіль трьох інших сегментів?
оцінювання можливостей підприємства конкурувати в цьому сегменті.
Критерії оцінювання привабливості сегментів :
Критерії оцінювання можливостей підприємства :
Вибір сегментів ринку (вибір цільового ринку) передбачає 4 варіанти стратегії охоплення ринку:
Þ товарна – один товар пропонується різним ринковим сегментам; Þ сегментна – всі товари пропонуються одному сегменту; Þ вибіркова (селективна) – різні товари пропонуються обраним сегментам ринку; Þ повне охоплення ринку – різні товари пропонуються всім групам споживачів. U Приклад Вибіркова спеціалізація банку
стратегія концентрованого маркетингу – зосередження діяльності на одному сегменті ринку (ніші), розробляючи один комплекс маркетингу. Наприклад, сегмент (ніша) ринку споживачів, які не вживають майонез, оскільки цей продукт не вписується в їхню концепцію здорової їжі. Розроблення дієтичного майонезу дає змогу знайти місце для нового продукту не ринку майонезу;
2.5 Позиціонування товару на ринкових сегментах
Щоб стати тореадором, важливо уявляти себе на місці бика Том Пітерс
Запам’ятайте: Позиція товару–місце, яке товар займає у свідомості покупців порівняно з аналогічним конкурентним товаром. Позиціонування товару – це комплекс маркетингових заходів, завдяки яким споживачі ідентифікують цей товар порівняно з товарами-конкурентами.
Позиції товарумають грунтуватися на реальних перевагах товару чи послуги. При тому враховуються:
Основна мета позиціонування– сформувати і надалі зберегти позитивне ставлення споживачів до товару підприємства.
Основні види стратегій позиціонування:
Для графічного зображення позиції торгової марки (товару) використовують карти-схеми сприйняття (перцепційні карти, позиційні схеми) – двомірні діаграми різних пар характеристик, що відображають позиції конкуруючих ТМ товарів.
Методика розроблення карт-схем сприйняття:
Ідентифікація сукупності конкуруючих ТМ (товарів);
Визначення переліку найважливіших атрибутів, якими споживачі керуються у виборі ТМ (товару);
Оцінювання споживачами ТМ (товарів);
Відображення позицій ТМ (товарів) на двомірній діаграмі.
Тести: 2.1. Макросередовище не включає: а) політику; б) економіку; в) НТП; г) контактні аудиторії. 2.2. Мезооточення включає: а) політику; б) економіку; в) НТП; г) контактні аудиторії. 2.3. Аналіз PEST не включає оцінювання таких факторів: а) політичні; б) економічні; в) технологічні; г) природні. 2.4. Аналізування конкурентного статусу організації здійснюється за таким методом: а) PEST; б) PIMS; в) LOTS; г) SNW. 2.5. Потенціал ринку визначається за допомогою: а) методу дослідної панелі; б) методу факторного аналізу; в) методу різниць; г) методу фокус-групи. 2.6. Нормативний метод визначення місткості ринку базується на: а) укладених договорах зі споживачами; б) ланцюгових відношеннях; в) інтенсивності споживання товару; г) нормах споживання. 2.7. Частка ринку підприємства – це: а) рівень попиту на товар підприємства на конкретному часовому інтервалі; б) рівень попиту на товар підприємства на конкретному проміжку часу; в) всі відповіді вірні; г) правильна відповідь відсутня. 2.8. До нециклічних постійно діючих факторів кон’юнктури ринку відносяться: а) сезонність; б) стихійні лиха; в) рівень монополізації; г) політичні та соціальні конфлікти. 2.9. До часових нециклічних факторів кон’юнктури ринку не відносяться: а) сезонність; б) стихійні лиха; в) рівень монополізації; г) політичні та соціальні конфлікти. 2.10. Висока кон’юнктура ринку конкретного товару характеризується: а) перевищенням попиту над пропозицією; б) перевищенням пропозиції над попитом; в) рівновагою між попитом і пропозицією; г) правильна відповідь відсутня. 2.11. Низька кон’юнктура ринку конкретного товару характеризується: а) перевищенням попиту над пропозицією; б) перевищенням пропозиції над попитом; в) рівновагою між попитом і пропозицією; г) правильна відповідь відсутня. 2.12. Висока кон’юнктура ринку конкретного товару характерна для ситуації: а) ринку продавця; б) ринку покупця; в) всі відповіді вірні; г) правильна відповідь відсутня. 2.13. Низька кон’юнктура ринку конкретного товару характерна для ситуації: а) ринку продавця; б) ринку покупця; в) всі відповіді вірні; г) правильна відповідь відсутня. 2.14. До прийомів «чартризму» не відносяться: а) відображення амплітуди цін на момент закриття біржі; б) позиційно-діаграмне відображення біржових котувань; в) правильна відповідь відсутня; г) всі відповіді вірні. 2.15. До прийомів «чартризму» відносять: а) відображення амплітуди цін на момент закриття біржі; б) позиційно-діаграмне відображення біржових котувань; в) правильна відповідь відсутня; г) всі відповіді вірні. 2.16. SLEPT – аналіз включає оцінювання таких факторів: а) соціальні; б) культурні; в) правові; г) всі відповіді правильні. 2.17. Стратегія розвитку товару передбачає: а) вихід на наявний ринок з наявним товаром; б) вихід на новий ринок з новим товаром; в) вихід на новий ринок з наявним товаром; г) вихід на наявний ринок з новим товаром. 2.18. Стратегія розвитку ринку передбачає: а) вихід на наявний ринок з наявним товаром; б) вихід на новий ринок з новим товаром; в) вихід на новий ринок з наявним товаром; г) вихід на наявний ринок з новим товаром. 2.19. Стратегія диверсифікації передбачає: а) вихід на наявний ринок з наявним товаром; б) вихід на новий ринок з новим товаром; в) вихід на новий ринок з наявним товаром; г) вихід на наявний ринок з новим товаром. Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|