Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






ЗБРОДЖУВАНІ ТА НЕЗБРОДЖУВАНІ ПРИРОДНІ СПОЛУКИ

ГОМОАЦЕТАТНЕ БРОДІННЯ. СО2 ЯК АКЦЕПТОР ВОДНЮ

Клостридії — збудники захворювань

Деякі пептолітичні клостридії можуть бути збудниками інфек­ційних хвороб у разі поранень (газова гангрена та правець), а також причиною харчових отруєнь. Якщо спори Clostridium histolyticum і С. septicum (спори цих бактерій дуже поширені в ґрунті) потрап­ляють у відкриту рану, до якої немає доступу повітря або в якій аеробні бактерії, розмножуючись, створюють анаеробні умови, то клостридії починають рости, розщеплювати за допомогою про­теаз коллаген та інші білки і здійснювати бродіння.

Найважчу форму харчового отруєння — ботулізм — спричи­няє Clostridium botulinum. Ця ґрунтова бактерія може розвивати­ся в недостатньо простерилізованих м'ясних продуктах і бобових консервах. Утворюваний нею токсин у разі споживання уражено­го продукту може спричиняти смерть внаслідок нервового паралі­чу, зокрема паралічу дихання. Проте цей токсин є термолабіль­ним та інактивується при кип'ятінні впродовж 15 хвилин.

Деякі клостридії (С. thermoaceticum, C. formicoaceticum, С. cyllndrosporum) здатні переносити водень, відщеплений від субстрату в початкових реакціях окиснення, тільки на Со2, утво­рюючи при цьому ацетат:

8[Н] + 2СО2 -» СН3-СООН + 2Н2О.

Глюкоза окиснюється гліколітичним шляхом до пірувату. Піруват за допомогою піруват: фередоксин-оксидоредуктази роз­щеплюється на ацетил-КоА, СО2 та відновлений фередоксин. Із ацетил-КоА через ацетилфосфат утворюється ацетат і АТФ. Акцепторами водню є СО2, при цьому також утворюється ацетат.

Більшість природних сполук, що складаються з вуглецю, водню, кисню та/або азоту, піддаються зброджуванню в анаероб­них умовах. Зброджуються полісахариди, гексози, пентози, багато­атомні спирти, органічні кислоти, амінокислоти (за винятком ароматичних), пурини та піримідини.

Не можуть зброджуватися насичені аліфатичні та ароматичні вуглеводні, стероїди, каротиноїди. Однією з причин цього є те, що ці сполуки можуть окиснюватися тільки в присутності молекуляр­ного кисню за участю оксигеназ. Очевидно, завдяки такій стабіль­ності вуглеводні так довго зберігаються на нафтових родовищах.

Узагальнена схема найважливіших бродінь показана на рис.6.20

.Рис. 6.20. Узагальнена схема найважливіших типів бродінь


Читайте також:

  1. VIII. Реакції, в результаті яких утворюються високомолекулярні сполуки
  2. Азоновмістні органічні сполуки.
  3. Азосполуки
  4. Азот, фосфор, біогенні елементи та їх сполуки, органічні речовини
  5. Ароматичні сполуки і фітонциди
  6. Високомолекулярні сполуки ВМС
  7. Вплив географічних та кліматичних умов на соціально-економічний розвиток. Природні ресурси України
  8. Вуглеводи – складні органічні сполуки, до складу яких входять атоми вуглецю (С), кисню (О) та водню (Н).
  9. Галогени та галогеновмісні сполуки.
  10. Гемоглобін, будова, властивості, види, сполуки.
  11. Гідрогеновмісні сполуки неметалів




Переглядів: 475

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Зброджування клостридіями субстратів, відмінних від глюкози | Утворення оцтової кислоти та оцтовокислі бактерії

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.