Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Визначення кислотного числа олії в насінні.

Кількість вільних жирних кислот залежить від якості насіння, якості посівного матеріалу та умов розвитку рослин в полі, умов його збирання, зберігання та транспортування на олієдобувні підприємства. Дощова погода в період дозрівання насіння в полі, а також несприятливі умови зберігання викликають псування олійного насіння. Це виражається перш за все в погіршенні якості олії, яка міститься в насінні. Найбільш точно початок псування насіння та ступінь його непридатності характеризує величина кислотного числа олії, яку видаляють з насіння.

Принцип методу базується на титруванні (нейтралізації) вільних жирних кислот, які містяться в видаленій з насіння олії, лугом в присутності індикатора – фенолфталеїну.

Для визначення кислотного числа олія з насіння може бути видалена:

- настоюванням подрібненого насіння з розчинником;

- екстракцією олії в апараті Сокслета;

- пресуванням цілого насіння на лабораторному гідравлічному пресі.

Останній метод в основному використовується для визначення КЧ олії насіння, яке надходить на завод. Це швидкий метод і він виключає операцію подрібнення насіння та використання пожежонебезпечних шкідливих розчинників.

Видалення олії з насіння настоюванням з діетиловим ефіром.

Сировина: 50 гр подрібненого насіння.

Реактиви: 150-200 мл діетилового ефіру, 15 мл нейтралізованого етилового спирту, 0,1 н розчин гідроксиду калію або натрію, 1 %-ний спиртовий розчин фенолфталеїну.

Хід виконання роботи. Видалення олії з насіння проводять настоюванням з діетиловим ефіром. Біля 50 гр подрібненого насіння вносять в конічну колбу та заливають 150-200 мл діетилового ефіру. Колбу закривають пробкою та витримують протягом 2 годин при кімнатній температурі, час від часу струшуючи її. Потім суспензію фільтрують, відбирають піпеткою по 25 мл фільтрату та переносять його в дві конічні колби, куди додають по 15 мл попередньо нейтралізованого (0,1 н розчином лугу в присутності фенолфталеїну) етилового спирту. Суміш титрують 0,1 н розчином КОН в присутності фенолфталеїну (3-5 крапель 1%-вого спиртового розчину) до слабо-рожевого забарвлення. Одночасно відбирають по 25 мл фільтрату у дві попередньо висушені та зважені колби, відганяють ефір, висушують олію при 90-95 °С до постійної маси та визначають кількість олії (в грамах, яка міститься в 25 мл фільтрату).

Опрацювання результатів. Кислотне число (КЧ) олії в насінні визначають за формулою

КЧ = 5,611VК/Р, (12)

де V – середня кількість мл 0,1 н розчину лугу, яке пішло на титрування, К – поправка до титру, 0,1 н розчину КОН, Р – середня маса олії, яка міститься в 25 мл фільтрату, г.

Видалення олії з насіння екстракцією в апараті Сокслета

Реактиви: 400 мл діетилового ефіру, 15 мл нейтралізованого етилового спирту, 0,1 н розчин гідроксиду калію або натрію, 1%-вий спиртовий розчин фенолфталеїну.

Хімічний посуд і прилади: апарат Сокслета; колби конічні місткістю 250 мл та 100 мл; піпетки на 25 мл; бюретки; ваги лабораторні 2-го та 4-го класу; сушильна шафа.

Хід виконання роботи.Біля 30 г подрібненого насіння вносять в патрони та екстрагують діетиловим ефіром в апараті Сокслета протягом 1 години. Далі з отриманого ефірного екстракту відбирають піпеткою по 25 мл у дві колби: одну для титрування та іншу, висушену та зважену, - для визначення маси олії в 25 мл екстракту. Маса олії повинна бути не менше 0,5 г. В іншому хід аналізу такий же, як і в попередньому випадку.


Читайте також:

  1. CMM. Визначення моделі зрілості.
  2. I визначення впливу окремих факторів
  3. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  4. II. Множення круглих багатоцифрових чисел на розрядні числа.
  5. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  6. Ocнoвнi визначення здоров'я
  7. S Визначення оптимального темпу роботи з урахуванням динаміки наростання втоми.
  8. А. Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження.
  9. Абсолютна величина дійсного числа
  10. Абсолютна величина числа позначається символом .
  11. Алгебраїчний спосіб визначення точки беззбитковості
  12. Алгоритм визначення проекцій точок на поверхнях обертання




Переглядів: 2338

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Визначення кислотного числа темних олій | Завдання 2. Метод визначення пероксидного числа жирів та олій (ДСТУ 4570:2006)

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.