Болюси– щільна лікарська форма консистенції розім’ятого м’якуша свіжого хліба для внутрішнього застосування великим тваринам. Форма болюсів яйцеподібна або циліндрична. Маса від 1 г до 20 г. Задають з допомогою болюсозадавача через рот.
Для виготовлення болюсів беруть лікарські і формотворні речовини. З формотворних використовують житнє чи пшенишне борошно Farina secalina, - triticиm, білу глину Bolus alba, а також воду.
Виготовляють болюси так. Відважують потрібну кількість лікарської речовини, висипають у ступку, додають до неї суху формотворну речовину (маса становить половину маси готового болюса) і все змішують. Потім доливають обережно воду, перемішують до однорідної маси потрібної консистенції і з неї викачують болюси. Болюсна маса не повинна кришитись і прилипати до товкачика.
Використовують болюси в день їх виготовлення. Відпускають болюси в коробках або загортають у пергаментний папір, попередньо обсипавши їх порошком формотворної речовини.
GВиписують болюси дивізійним або диспензаційним способом.