Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Інноваційна політика. Етапи розробки товарів і послуг.

Таблиця 6.1

Рисунок 6.3 – Принципи формування товарного асортименту

 

 

Торговий асортимент товарів – асортимент товарів, який представлений у торгівельній мережі.

 

 

Товарний асортимент парфумерної фірми

 

Асорти-ментні позиції   Асортиментні групи
Номер з/п Парфуми Туалетна вода Зубна паста Губна помада Шампуні Креми
Орієнт 1.1 Фантазія 2.1 Флуо-дент 3.1 Кредо 4.1 Пивний 5.1 Дневний 6.1
Півночь 1.2 Свіжість 2.2 Пепсо-дент 3.2 Шарм 4.2 Алое-Вера 5.2 Нічний 6.2
Таємни-ця 1.3 Спорт-стиль 2.3 Гербал-лайн 3.3 Іллюзія 4.3 Каштановий 5.3 Дитячий 6.3

 

Група товарів – це окрема сукупність товарів, які схожі за своїми характеристиками та призначені для задовільнення визначеної потреби.

Групи товарів також можуть розподілятися на види та різновиди товарів.

Вид товарів – які об’єднані загальною назвою та призначенням. Наприклад, спортивні автомобілі, дитячі креми, вечірні парфуми.

Різновид товарів – сукупність товарів визначеного виду, відокремлених за рядом специфічних признаків (сорт, артикул). Наприклад, біо-кефір 1% жирності та біо-кефір 2,5% жирності.

Асортимент товарів характеризується широтою, глибиною, повнотою, ступенем оновлення, структурою.

Широта асортименту означає загальну кількість асортиментних груп. Наприклад, продукція молочного комбінату представлена шістьма асортиментними групами: 1. молоко;

2. вершкове масло;

3. сири;

4. кисло-молочні продукти;

5. маргарини.

Глибина асортименту представляє собою кількість різновидів конкретного виду виробів, кількість позицій у кожній групі. Наприклад, кисло-молочні продукти вміщують 8 позицій: сири – 6, маргарин – 4.

Повнота асортименту – визначається відношення фактичної кількості різновидів товарів до його кількості, необхідної для задовільнення споживачів даного сегменту ринку, або нормативним вимогам.

Раціонально сформований асортимент прискорює реалізацію товарів, забезпечує ритмічне надходження фінансових коштів, виконання стратегічних завдань підприємства, а також задовільнення попиту потенційних покупців.

Оптимальний асортимент передбачає стабільний склад товарів постійного попиту, можливість введення в асортимент виробів імпульсивного попиту та оновлення асортименту за рахунок включення новинок.

Асортимент також характеризується збалансованістю. Збалансований асортимент – це такий, який логічно та послідовно поєднує в раціональних пропорціях різні товарні групи.

Приклад, компанія займалась оптово-роздрібною торгівлею товарами визначеної товарної групи. Менеджерам було поставлено завдання збільшення прибутку. Через місяць вони з’ясували, які приносять менший прибуток і вирішили убрати їх з продажу. Потім вони обрали декілька найбільш прибуткових позицій і збільшили по ним закупівлю. Результатом цих рішень стало те, що зменшення пропозиції асортиментних позицій призвело до падіння продажу та самих ходових товарів – їх почали купувати у конкурентів.

Для забезпечення ефективної підприємницької діяльності фірма повинна постійно змінювати свій асортимент. Ці зміни проходять у напрямках:

- поширювання (звуження);

- поглиблення (зменшення);

- оновлення асортиментних позицій і груп.

Необхідність цих змін обумовлені чинниками, основними з них є:

- зміна попиту на окремі товари;

- появлення нових або удосконалення вже існуючих товарів у результаті досліджень у галузі техніки та технології;

- змін у товарному асортименті конкурентів.

Крім того, важними факторами розвитку товарного асортименту з’являються:

- доцільність використання вільних виробничих потужностей у виробника (вільних торгівельних приміщень у торговця);

- бажання посередників або стратегічних клієнтів закуповувати товари широкого асортименту;

- доцільність використання побічних продуктів виробництва;

- наявність фінансових ресурсів для закупівлі нових товарів або сировини.

 

 

Питання для самоконтролю:

1. Назвіть основні атрибути (параметри) товару у реальному виконанні.

2. Чим відрізняється маркетинг послуг від маркетингу товарів?

3. За якими ознаками класифікують товари на споживчому і промислових ринках?

4. Які функції виконує упаковка товару?

5. Чим відрізняється асортимент від номенклатури? Які існують види асортименту та номенклатури?

6. Що таке розширення та поглиблення товарного асортименту? З якою метою це проводиться?

7. Які вимоги існують для асортименту на підприємстві?

 

Лекція 7. Планування нових товарів (послуг) та їх конкурентоспроможністю.

1. Інноваційна політика. Етапи розробки товарів і послуг.

2. Життєвий цикл продуктів.

3. Товарні марки (бренди) товарів і послуг.

4. Управління якістю і конкурентоспроможністю продуктів.

Інноваційна політика є одним із складників товарно-асортиментної стратегії підприємства. Вона пов'язана з розробкою та впровадженням нових технічних наукових і економічних ідей спрямованих на задоволення потреб споживача, забезпечення комерційних цілей розробника (виробника).

Розробка нових товарів дає змогу виробнику:

1 Створити свій позитивний імідж (новатор, лідер ринку, галузі). Привернути увагу до своєї компанії (наприклад, провідні авто концерни "AUDI", "Mersedes" обов'язково презентують кожний рік декілька нових моделей авто).

2 Знизити витрати щодо задоволення потреб споживачів. Іноді виробники створюють нові, більш дешеві види продукції та підвищують її конкурентоспроможність за ціною споживання.

3 Забезпечити своєчасну заміну товарами, які морально застаріли або попит у яких на ринку зменшується на нові, більш рентабельні.

4 Вийти на нові ринки за новою продукцією. Наприклад, розробка іграшок для західних країн потребує більш вимогливого ставлення їх до якості. Але це можливість заробітку додаткового прибутку.

5 Використати виробничі потужності, залишки та відходи сировини, ідеї та можливості робітників підприємства.

Поняття "новий товар" розцінюються, як продукт, що видається споживачам у якості нового та сприймається також новим.

Часто ми бачимо у рекламі або у магазині товари, які пропонуються як нові. Але ми помічаємо, що змінена упаковка, етикетка, розфасування, дизайн виробу. Чи можна це вважати інновацією?

Розглянемо типи нових товарів.

1 Принципово новий товар, який задовольняє деякі потреби споживачів, які раніш не задовольнялися (наприклад, ліки від раку, телевізор - передача звуку та зображення на відстань).

2 Товар із принципово новими характеристиками (наприклад, телефон - це принципово новий товар, а мобільний телефон - товар із принципово новими характеристиками, кольоровий телевізор, цифрова фотокамера).

3 Товар із покрашеними характеристиками (наприклад, кольоровий телевізор із плоским екраном).

4 Модифіковані товари. Модифікація - це незначна зміна в товарі з метою забезпечення привабливості у споживача (наприклад, зміни у дизайні, упаковці, введення нових функцій контролю або відмова від неважливих для споживача функцій пристрою).

5 Товари-імітатори. Спроба виробником створити популярний товар іншої фірми в своєму виконанні. Імітація може бути успішною або ні (наприклад, перші моделі "Жигулів" (ВАЗ) були імітацією моделів італійського концерну "FIAT").

Процес розробки нових товарів (послуг) у кожній компанії проходе по-різному, але здебільшого він вміщує декілька обов'язкових етапів:

Перший етап. Пошук (генерація) ідей нових товарів. Для цього застосовують кілька десятків методів.

"Мозкова атака" - запрошуються фахівці, по черзі висловлюють свої пропозиції щодо створення продуктів. Нікому не дозволяється коментувати ці ідеї, висловлювати своє ставлення до них.

"Метод контрольних запитань" відрізняється тим, що запрошеним фахівцям пропонується відповісти на 9 запитань:

1 Яке нове застосування можна запропонувати для об'єкта?

2 Який інший об'єкт подібний до даного і що можна скопіювати?

3 Які модифікації можна отримати завдяки обертанню, вигину, скручанню, повороту, зміні функцій, кольору, форми контуру?

4 Що у технічному об'єкті можна зменшити (ущільнити, стиснути, прискорити, звузити, подрібнити)?

5 Що у технічному об'єкті можна збільшити (розміри, міцність, кількість елементів і т. п.)?

6 Що у технічному об'єкті можна замінити?

7 Що у об'єкті можна переробити?

8 Що у об'єкті можна зробити навпаки?

9 Які нові комбінації елементів можливі?

Джерелами ідей можуть бути фахівці виробника, споживачі, консультанти (див. табл. 7.1).

 

Таблиця 7.1 - Можливі джерела ідей нових товарів

Внутрішні Зовнішні
- дослідження фірми-виробника; - аналіз виробничих процесів; - дослідження ринку; - торгівельні представники; - діяльність з обслуговування клієнтів; - пропозиції керівництва компанії; - пропозиції співробітників компанії. - товари конкурентів; - побажання клієнтів; - скарги клієнтів; - пропозиції клієнтів; - рекомендації фахівців-консультантів; - пропозиції постачальників і посередників; - тенденції на ринку.

 

Другий етап. Оцінка та відбір ідей. Після того як ідеї зібрані підприємство відбирає дійсно перспективні. Для цього застосовують критерії відбору:

- відповідність цілям компанії;

- фінансові можливості реалізації;

- актуальність своєчасність реалізації;

- маркетингові можливості забезпечення успіху ідеї на ринку;

- наявність виробничих потужностей, матеріалів, фахівців-виконавців.

Третій етап. Бізнес-аналіз. Необхідно виконати дослідження, мета якого визначити корисність реалізації ідеї для виробника та споживача. Для цього потрібні дані про розмір ринку, склад потенційних клієнтів, можливу ціну реалізації, розмір прибутків, конкурентоспроможність виробу.

До цього слід додати фінансовий аналіз - витрати грошових коштів, джерела їх надходження, фінансові потоки.

Четвертий етап. Розробка продукту. На цій стадії проекту створюється реальна модель або зразок продукту. Вже на цій стадії слід постійно вивчати вимоги клієнтів, тенденції науки, моди, виробництва.

П'ятий етап. Ринкове тестування (пробний маркетинг). Потрібно оцінити, як ринок сприйме продукт, які будуть до нього зауваження, наскільки успішними будуть маркетингові зусилля. Для цього обирають невеликий сегмент споживачів, який відображає думку інших потенційних покупців.

Шостий етап. Комерційна реалізація проекту (серійне виробництво). Продукт виводиться на цільовий ринок, реалізується комплекс маркетингу (4"Р") у повному обсязі.

 


Читайте також:

  1. III. Етапи розробки програмного забезпечення
  2. IV. Вартість знака для товарів і послуг та фірмового найменування
  3. V теорія граничної корисності визначає вартість товарів ступенем корисності останньої одиниці товару для споживача.
  4. VII. За видами товарів і послуг
  5. Автомати для продажу штучних товарів
  6. Активна і пасивна державна політика.
  7. Алгоритм розробки методичних основ бюджетування
  8. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  9. Аналіз міжринкової взаємодії товарів і грошей
  10. Аналізцін і товарівконкурентів
  11. Антиінфляційна політика. Взаємозв’язок інфляції та безробіття.
  12. Асортимент шкільних товарів




Переглядів: 512

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Асортиментна політика. | СТАДІЇ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ТОВАРУ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.