Причиною виникнення дефектів рибних пресервів є недоброякісна сировина (риби, прянощів, солі, заливок та ін.), нестандартна тара (банки), порушення технологічних операцій, недодержання установлених режимів і строків зберігання.
Такі дефекти рибних пресервів, як сирість, скисання тузлуку, затяжка, окис, наліт білих плям, зварювання риби, тріснуте черевце, сторонній запах і присмак, забруднення пестицидами, механічні забруднення характерні для соледозріваючих рибних товарів і охарактеризовані в розд. 5 “Солоні рибні товари”.
Деякі дефекти рибних пресервів розглянуто в розд. 8 “Рибні консерви”. До них належать іржавіння металевих банок, забруднення банок і етикеток, неправильне наклеювання та пошкодження етикеток, патьоки, деформація банок, денця і кришки банки у вигляді кутника у бортика, потемніння внутрішньої поверхні банки (“мармуровість”), пошкодження полуди, зміна смаку і запаху, наявність присмаку і запаху металу, невідповідність маси нетто і співвідношення риби та заливи установленим нормам, вмісту кухонної солі та оцтової кислоти.