Визначення комплексних показників якості за варіантами обробки
№
Показник
Значення вагомості
Одиничний показник якості за варіантами обробок (qі)
Границя міцності шкірної тканини у разі розтягання,, МПа
Відносне видовження на момент розірвання,%
Температура зварювання, °С
Площа, дм3
рН шкірної тканини, од
Масова частка незв.язаних жирових речовин, %
Масова частка золи, %
Масова частка вологи, %
Комплексний показник якості
Ціна споживання напівфабрикату після технологічної обробки складала 33,00 грн., а ціна споживання напівфабрикату, що отриманий із сировини, обробленої УФ-променями складалася із ціни необробленого напівфабрикату та витрат на УФ-опромінювання 1 шкурки протягом 1 хвилини:
2,5 тис. годин – термін експлуатації лампи ДРТ-1000;
0,2436 грн. – вартість 1 кВт/год електроенергії;
60 – коефіцієнт переводу годин у хвилини.
Результати розрахунку інтегрального показника конкурентоспроможності напівфабрикатів занести в табл. 7.4.
Таблиця 7.4
Розрахунок інтегрального показника конкурентоспроможності напівфабрикатів за різними варіантами обробок сировини
№
Показник
Варіант обробки
Комплексний показник якості
Індекс ціни
Інтегральний показник, К
Задача 2.
Визначити інтегральний показник конкурентоспроможності товару на основі вихідних даних, приведених в таблиці 7.5.
Таблиця 7.5
Техніко-економічні показники
Найменування параметра
Коефіцієнт вагомості
Значення показника
Товар конкурента
Новий товар
1 Нормативні
1.1 Напруга, В
-
1.2 Частота, Гц
-
2 Технічні
2.1 Чутливість, мкВ
0,20
2.2 Час перестроювання, с
0,20
1,2
2.3 Кількість параметрів, що вимірюються
0,25
2.4 Час вимірювання одного параметра, с
0,3
0,8
0,85
2.5 Термін служби, років
0,05
3 Економічні
3.1 Ціна, грн.
-
3.2 Витрати на обслуговування і ремонт, грн.
-
Задача 3.
Розрахувати рівень конкурентоспроможності модульної котельної установки системи «Укрінтерм». В якості ринкового еталону визначимо модульну котельну корпорації «Колві», яка займає стійке становище на ринку автономного опалення.
Розрахунок інтегрального показника конкурентоспроможності представлено за допомогою таблиці 7.6.