Основними показниками економічної ефективності роботи переробних підприємств є продуктивність праці, ефективність праці, фондовіддача, матеріаловіддача, коефіцієнт оборотності оборотних засобів, норма прибутку, рівень рентабельності товарної продукції, рівень сукупної рентабельності підприємства.
Продуктивність праці (Пп)визначають як відношення валової продукції у порівнянних цінах (ВП) до середньорічної чисельності працівників, зайнятих в основному виробництві (Чс) за формулою:
Ефективність праці (Еп) визначають як відношення чистої продукції (ЧП) до середньорічної чисельності працівників, зайнятих у основному виробництві (Чс) за формулою:
Фондовіддачу (Фв) визначають як відношення валової продукції у поточних цінах (ВПп) до середньорічної вартості основних виробничих фондів (ОВФ) за формулою:
Матеріаловіддачу (Мв) визначають як відношення валової продукції у поточних цінах (ВПп) до матеріальних витрат (Мв) за формулою:
Коефіцієнт оборотності оборотних засобів (Ко) визначають як відношення виручки від реалізації продукції (Вр) до середньорічної вартості оборотних засобів (ОбЗ) за формулою:
Норму прибутку (Нп) визначають як відношення чистого прибутку (Чп) до середньорічної вартості основних виробничих фондів (ОЗ) оборотних засобів (ОбЗ) і множенням на 100% за формулою:
Рівень рентабельності товарної продукції (Ртп) визначають як відношення валового прибутку (Вп) до собівартості реалізованої продукції (Сп) і множенням на 100 за формулою:
Рівень сукупності рентабельності підприємства (Рс) визначають як відношення чистого прибутку (Чп) до собівартості продукції, робіт та послуг (Сп) і множенням на 100% за формулою: