Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методика виконання завдання

Прибутковість підприємства вимірюється двома показниками – прибутком і рентабельністю. Прибуток виражає ефект без урахування використаних ресурсів. Тому для аналізу його доповнюють показником рентабельності.

Рентабельність – це відносний показник ефективності роботи підприємства, який у загальній формі обчислюється як відношення прибутку до витрат (ресурсів). Рентабельність має кілька модифікованих форм залежно від того, які саме прибуток і ресурси (витрати) використовують у розрахунках.

Рентабельність продукції (Р) характеризує ефективність витрат на її виробництво і збут. Вона визначається за формулою:

де Вп – валовий прибуток від реалізації продукції за певний період, тис. грн.;

Срп – собівартість реалізованої продукції, тис. грн.

Якщо, скажімо, рентабельність становить 30%, це означає що підприємство за рахунок одержаної грошової виручки повністю відшкодувало витрати виробництва на реалізовану продукцію і додатково одержало на кожну гривню цих витрат по 0,30 грн. валового прибутку.

У тих випадках, коли грошова виручка від реалізації продукції не покриває витрат на її виробництво, визначають показник “рівня збитковості”, як процентне відношення суми збитку до собівартості цієї продукції.

Рентабельність продажу (Рпр) визначається за формулою:

де Врп – вартість товарної продукції за поточними цінами реалізації, тис. грн.

У багатонаменклатурному виробництві поряд з рентабельністю всієї продукції обчислюється також рентабельність окремих її різновидів.

Рентабельність одного виробу (Рі) розраховується за формулою:

де Ці, Сі – відповідно ціна й собівартість і-го виробу, грн.

Для того, щоб розрахувати скільки одержано валового прибутку на 1 голову, 1 га посівної площі необхідно валового прибутку (збиток), поділити на середньорічне поголів’я (площу).

Щоб знайти розмір валового прибутку на 1 ц продукції необхідно валовий прибуток (збиток) поділити на кількість проданої продукції, а на 1 люд.-год. – валовий прибуток (збиток) поділити на прямі затрати праці відповідно по виду продукції.

 


 

 

Таблиця 2

Показники ефективності основних видів товарної продукції

 

Види продукції Площа, га; середньорічне поголів’я, гол. Продано продукції, ц Прямі затрати праці, тис люд.-год. Валовий прибуток (+), збиток (-), тис. грн. Одержано валового прибутку (+), збитку (-), грн.
на 1 голову, 1 га на 1 ц продукції на 1 люд.-год
базовий заданий базовий заданий базозий заданий базовий заданий базовий заданий відхилення, % базовий заданий відхилення, % базо вий зада ний відхилення, %
Зерно             3,5     2,8    
Соняшник         695,5     35,6     25,04    
Картопля         416,6     7,5     0,71    
Овочі         166,6     1,12     0,35    
Плоди, ягоди         16,6     1,21     0,50    
Молоко       -12   -23,5     -0,81     -0,057    
Жива маса ВРХ         97,5     464,2     4,10    
Жива маса свиней         114,8     492,2     0,65    
Жива маса овець     3,5     4,9     105,6     4,28    
Птиці (тис. гол.)         7,5     211,2     1,25    
Вовна         27,3     645,6     2,00    
Яйця (тис. шт.)             76,9     2,00    

 

Короткі висновки:

 


 

 

Таблиця 3

Вихідні дані для визначення рентабельності с/г виробництва.

Показники Виручка, тис. грн. Собівар-тість проданої продукції, тис. грн. Площа, га, середньо-річне поголів’я, гол. Продано продукції, ц Прямі затрати праці, тис. люд-год. Виручка, тис. грн. Собівар-тість проданої продукції, тис. грн. Площа, га, середньорічне поголів’я, гол. Продано продукції, ц Прямі затрати праці, тис. люд-год. Виручка, тис. грн. Собівар-тість проданої продукції, тис. грн. Площа, га, середньорічне поголів’я, гол. Продано продук-ції, ц Прямі затрати праці, тис. люд-год.
Варіанти І ІІ ІІІ
Зерно
Соняшник
Картопля 5,0 3,2
Овочі
Плоди, ягоди 1,5 1,8
Інша продукція рослинництва - - - - - - - - -
Разом по рослинництву - - - - - - - - -
Молоко
Жива маса ВРХ
Жива маса свиней
Жива маса овець 1,2
Жива маса птиці - - - - -
Вовна
Яйця (тис. шт.)
Інша продукція тваринництва - - - - - - - - -
Разом по тваринництву - - - - - - - - -
Промислова прод. – всього - - - - - - - - - - -
Всього по господарству - - - - - - - - -
                                 

 

 

Продовження таблиці 3

 

  IV V VI
Зерно
Соняшник
Картопля 2,2 1,8
Овочі
Плоди, ягоди 2,3 1,5
Інша продукція рослинництва - - - - - - - - -
Разом по рослинництву - - - - - - 198,5 - - -
Молоко
Жива маса ВРХ
Жива маса свиней
Жива маса овець - - - - -
Жива маса птиці
Вовна - - - - -
Яйця (тис. шт.)
Інша продукція тваринництва - - - - - - - - - - -
Разом по тваринництву - - - - - - - - -
Промислова продукція—всього - - - - - - - - -
Всього по господарству - - - - - - 1319,5 - - -

 

 

Продовження таблиці 3

 

  VII VIII IX
Зерно
Соняшник
Картопля 1,5 4,8
Овочі
Плоди, ягоди 1,.3
Інша продукція рослинництва - - - - - - - - -
Разом по рослинництву - - - 599,5 - - - - - -
Молоко
Жива маса ВРХ
Жива маса свиней
Жива маса овець 2,3
Жива маса птиці
Вовна
Яйця (тис. шт.)
Інша продукція тваринництва - - - - - - - - -
Разом по тваринництву - - - - - - - - -
Промислова продукція—всього - - - - - - - - -
Всього по господарству - - - 2178,5 - - - - - -

 

 

Продовження таблиці 3

ВАРІАНТИ Х
Зерно
Соняшник
Картопля
Овочі
Плоди, ягоди
Інша продукція рослинництва - - -
Разом по рослинництву - - -
Молоко
Жива маса ВРХ
Жива маса свиней
Жива маса овець 3,5
Жива маса птиці
Вовна
Яйця (тис. шт.)
Інша продукція тваринництва - - - - -
Разом по тваринництву - - -
Промислова продукція—всього - - -
Всього по господарству - - -


Читайте також:

  1. B. Тип, структура, зміст уроку і методика його проведення.
  2. I. ОСНОВНІ ЕТАПИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  3. I. Постановка завдання статистичного дослідження
  4. I. ПРЕДМЕТ, МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  5. II. Завдання
  6. II. Завдання на проект.
  7. II. Перевірка домашнього завдання.
  8. II. Перевірка домашнього завдання.
  9. II. Перевірка домашнього завдання.
  10. II. Перевірка домашнього завдання.
  11. II. Перевірка домашнього завдання.
  12. II. Перевірка домашнього завдання.




Переглядів: 426

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Економічна ефективність роботи підприємств | Тема 11. Визначення фінансового стану підприємства

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.