Їх називають “морепродуктами”. Виробництво морепродуктів з риб пониженої цінності викликане недостатком тваринного білка. Для вирішення цього питання використовуються будь-які можливості. Так з’явилась технологія виробництва рибних білкових препаратів. Для цього
використовуються дрібні риби та риби із зниженою товарною цінністю.
Основні препарати : рибний білковий концентрат (РБК), гідролізат рибного білка (ГРБ), ізоляти рибного білка(ІРБ). Їх отримують екстракційним, біологічним та змішаним методами. При екстракційному методі використовуються розчинники (спирти, ефіри, бензин і т. і.). При цьому видаляють вологу, жир та жироподібні речовини. Залишається в основному білок, тому одержаний продукт називають РБК. Ферментаційний (біологічний) метод : рибну масу ферментують. Спочатку під впливом власних ферментів (протеоліз). Для цього підготовлений фарш видержують визначений час. В нього додають ферментні (мікробні) препарати (можна використовувати неочищені препарати пліснявих грибів аспергілів). Бажано додавати дріжджі, вони перешкоджають розвитку гнилісних мікробів. Одержується гідролізат рибного білка (ГРБ). Його можна одержувати змішаним способом : екстракція з застосування гідролізу мінеральними кислотами соляною, сірчаною.
Найбільш цінні за поживними властивостями ізоляти – ІРБ. Для їх одержання рибу (морематеріал) подрібнюють, перемішують з водою, відділяють білкову масу від кісток, луски на спеціальних сепараторах – ситах, осаджують білок у фугаті (при певному рН), відділяють білок центрифугами або на розпорошувальній сушарці.