Санітарно-гігієнічна вимоги до теплової кулінарної обробки та виготовлення кремових виробів
Рис. 5.10. Щеплення за кору
а — живець без сідельця; б — живець з сідельцем; в – без розрізу кори (в мішок - 1); г — щеплення за кору з розрізом кори (2) і наступною обв’язкою
Для підщепи використовують 3-5-річні добре розвинені саджанці, які зрізають гострим ножем під кутом 40-45°. У щілину (мішок), яка утворюється при натисканні на верхню частину, підщепи вставляють живець з 2-3 бруньками і завдовжки 3-5 см, зрізаний від бруньки на клин (з одного боку через серцевину, а з протилежного – до камбію). Компоненти щільно обв’язують, а оголений зріз на підщепі обмазують садовим варом або пластиліном. На щеплення надягають захисний поліетиленовий пакет, який знімають через 2-4 тижні після приживлювання живця.
Щеплення у бічний надріз найчастіше застосовують у розсадниках для перещеплення підщеп (невдало окульованих дичок), а також для поповнення крон дерев. Найкращим строком щеплення є весна – водночас з початком сокоруху. Для цього на зрізаних на пень (12-15 см) дичках, ближче до кореневої шийки, під кутом 45° до осі роблять навскісний поздовжній розріз завдовжки 4–5 см і глибиною до 1/3-1/2 товщини пенька. У розріз вставляють живець з клиновидним зрізом і міцно обв’язують.